Строителни гафове носят бедствие в Галатин?

Строителни гафове носят бедствие в Галатин?

Редом с Мизия от обилните дъждове пореден ден патят и жителите на криводолското село Галатин. Още през уикенда от валежите бе засегната една от главните улици в селото, а другите отсечки, които са покрити с чакъл, са силно изровени. Пострадаха няколко градини на къщи, разположени в ниската част до реката. Според кметът Петър Георгиев проблемът идва от технически недомислици при строежа на моста. 

„С просто око се вижда, че мостовата конструкция е стеснена, поради което се вдига нивото на реката. Когато водите веднъж преминат през канала, те стигат до моста и се връщат обратно, защото няма къде да се побере това количество вода. Съпръжението е строено преди много години, има одълга и нефункционална дига и не знам как може да се реши проблемът", обясни кметът Георгиев. Той призна, че проблемът е от години и винаги страдат живущите в тази махала. Той вече е сигнализирал областната администрация във Враца, както и общинското ръководство в Криводол, откъдето очаква помощ за изпомпване на водата от частните имоти. 

Освен за речното корито и канала, институциите ще трябва да помислят и за отводняването на ул. „Христо Ботев“, която не разполага със съоръжения, които да отвеждат дъждовните води. Кметът на Галатин се притеснява и за състоянието на речното корито до другия мост при стадиона в селото. Според него там също трябва да има експертна намеса за предотвратяване на евентуални бедствени ситуации.
2018-07-10 11:06:08