Кметица подкара електромобил с "ядрена" енергия

Кметица подкара електромобил с

Специална атракция за първа година на Празника на енергетика в Козлодуй беше възможността да се шофира електромобил. Модерните возила привлякоха вниманието на официалните гости, сред които и народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев. Кметът на Козлодуй Маринела Николова не се поколеба нито за миг и седна зад волана, за да ги повози и по този начин още веднъж затвърди имиджа си на управленец с характер и склонност към новаторство.

Любителите на чистите технологии имаха възможност да се качат на модерния Nissan Leaf, произведен тази година и по-икономичният Renault Zoe, който изминава 100 км с ток за 1 лев и 400 км с едно зареждане.

Със свои щандове участваха българският производител на зарядни станции „Елпром ЕМЗ“- Шабла и Автомобилен клъстер България, които представяха китайския производител на електробуси CNAC, чийто пробег при едно зареждане достига 280 км и които имат намерение да изградят производствена база у нас.

Инициативата за представянето на електромобилите е на Българското ядрено дружество. Очаква се в скоро време зарядни станции за електромобили да има на територията на АЕЦ, както и в градовете Враца и Козлодуй. Водят се преговори и за закупуване на първите електробуси за градския транспорт. „Със зелена енергия, каквото е ядрената и със зелен транспорт, градовете ни ще станат още по-зелени и чисти, а това искаме всички ние за нас и децата си“, сподели Любен Маринов- изп. директор на АЕЦ Нови мощности.

Иво ЙОРДАНОВ    

 

 

 

 

 

 

 

 


сн.1
сн.2
сн. 3
сн.4


2018-06-24 05:48:12