Сериозни енергийни мощности разви мездренска фирма

Сериозни енергийни мощности разви мездренска фирма

ВЕЦ Петрово и ВЕЦ Калето работят успешно и са част електроенергийната система на България. Влизането на мездренската компания в енергетиката започва преди 17 години със закупуването на ВЕЦ Петрово в община Сандански. Малката централа се намира близо до гръцката граница и работи вече 68 години, като 18 от тях в частни ръце. Тя е изцяло рехабилитирана със средства на “Ариел-ТН”. 7 са постоянно заетите работници на ВЕЦ Петрово.

“Следващата ни логична стъпка след натрупания опит от Петрово бе построяването на ВЕЦ Калето. Тя се оказа една от най-големите инвестиции в областта и Северозапада и бе открита от премиера Бойко Борисов, разказва Тони Йорданов. ВЕЦ Калето произвежда ток осма година и дава доходи на 9 човека.

Последната инвестиция от 2.5 млн.лв. е в 2 MWh когенерация, част от оранжерия “Мездра”. Когенераторът е производство на водещата американска компания “Катерпилар”. Той работи от септември 2015 г. Основно произведената енергия се използва за отопление на оранжерия “Озирис”, а електрическата енергия се продава на ЧЕЗ. 

 
2018-06-23 07:42:53