Депутатът представи новата си книга

Депутатът Иво Христов представи новата си книга в Мездра

Огромен интерес предизвика представянето на новата книга на проф. Иво Христов- „Пред пепелището на нестаналото българско общество” в Мездра. Събитието събра десетки бивши и настоящи политици, общественици, културни дейци и граждани. Културната проява уважиха народният представител Слави Нецов, кметът на Мездра инж. Генади Събков, екс-кметът Иван Аспарухов, общинските съветници от БСП във Враца Валери Стаменов и Иван Иванов. Идеята за срещата е на инж. Делян Дамяновски, а любезни домакини- Мирослав Захариев и кино "Роял"-Мездра.

Проф. Христов е юрист, социолог, преподавател в Пловдивския университет  и депутат от 44-ото народно събрание от БСП.  Книгата му съдържа интересни факти и анализ за прехода в България от края на 20-ти век до началото на 21-ви век. Според него благодарение на продажния политически елит и по сценарии на бившата номенклатура, писан в Москва от КГБ се стига до унижожаването на държавата ни и превръщането и от една от 25-те най-развити до периферна страна от третия свят. "Затова положение сме виновни всички- от глупост, от подценяване и от страх, но положението вече е такова, че никоя от глобалните сили не се интересува от България и само българският народ може да направи опит да спре превръщането на родината му в треторазрядна балканска страна като Косово", смята Христов.

Писателят провокира вниманието на всички дошли лично да се запознаят с него и творчеството му. Сподели, че България се срива и вместо да върви напред и да се развива, положението, до което стига не е никак розово. По думите му над 3 млн. души са емигрирали в чужбина, а повече от 80 % от завършващите медицина също бягат от България, за да търсят развитие в държави, предлагащи им по-добра реализация и заплащане. Засегната бе и темата с качеството на образованието у нас.

„Тук вземаш диплома с фактура. Показателен за нивото на образованието е и случай с младежи от Турция, завършили у нас и накрая вместо да прилагат наученото, допускали груби грешки, водещи и до смъртни случаи. Маса народ получава дипломи без дори да знае, къде се намира университетът, който са завършили“, подчерта пред своите почитатели писателят.

Професор Иво Христов засегна и още по-актуалната тема в момента с кравата Пенка, която предизвика обществени реакции не само у нас, но и в чужбина.

„Живот за Пенка, а смърт за населението е на практика положението“, констатира още авторът.

Той се обърна и с упрек към политиците, независимо, че и самият той е един от тях.

„Под политика в България се разбира онова лицемерие, в което палачът, който е докарал жертвата си до уродливо състояние и обяснява колко много я обича, колко е загрижен за нея и колко много и съчувства! По-добре да казваш истината на тоя народ, отколкото да го залъгваш, докато го удушиш“.

Иво Христов е автор и на монографии и множество статии. Развълнуваните му почитатели получиха лично автографи от него, а самият той обеща още по-често да посещава хората от Северозапада.

 
2018-06-16 10:11:56