Забравени села събират пари за асфалт

Забравени села събират пари за асфалт

Забравени от държавата северозападни села вече не викат неволята, а вземат съдбата си в свои ръце. Жителите на оряховските селища Горни и Долни Вадин инициираха съвместна акция за събиране на средства за ремонт на кошмарната 4,5-километрова отсечка от плевенското село Крушовене до Горни Вадин. Участъкът не е ремонтиран над 40 години. Кратерите са толкова дълбоки, че при обилни валежи става абсолютно непроходимо и автомобилите затъват в тиня. Пътят е второкласен и респективно поддръжката му е държавна отговорност. Въпреки това след десетки писма до всички институции, никой не чува местните хора.

„Сякаш сме Бермудският триъгълник. Нямаме нормален път нито до Плевен, нито до Враца. Селата ни са красиви и спокойни, но им се радваме само ние, защото гости и нови жители няма как да дойдат“, оплакаха се от читалището в Долни Вадин. Именно от културното средище разкрили банкова сметка за събиране на парите с цел по-добра отчетност и прозрачност на кампанията.

До момента постъпленията възлизат на близо 1000 лв. Крайният срок за даряване е 21 юни. След среща на инициативния комитет с местни жители е постигнато съгласие ремонтните дейности да стартират на 23 юни. Планът е със събраните средства да се купят студен асфалт и косачка, с която да се почистят бордюрите около пътя.

„Докъдето ни стигнат парите – дотам. Нямаме помощ от бизнесмени, разчитаме само на граждански дарения. Въпросът е, че повече не можем да чакаме и да бедстваме при всеки валеж. Все пак по този път извозваме болни хора и деца при нужда“, разказаха още потърпевши от лунния пейзаж.

Инициатори на дарителската кампания са три млади момчета. Един от тях – Александър Георгиев от Горни Вадин, наскоро изригнал в публичен пост срещу безобразното състояние на отсечката. Младежът работи в Плевен, но редовно пътува заради свои близки, които живеят на село. Недоволството му повлякло вълна от бурни настроения и отказ да се чака вече на очевидно глухата за местните проблеми държава.
2018-06-15 16:49:20