Козлодуйско училище с проект за бежанци

Козлодуйско училище с проект за бежанци

По атрактивен проект свързан с темата за бежанците работят в СУ „Христо Ботев“-Козлодуй. Той е по програма „Еразъм +“ и е с наименованието „Кой иска да стане бежанец?“. Стойността му е 18 000 евро. Координатор на проекта е учителят по английски език Красимира Богданова, а ръководител директорът на училището Николинка Тодорова.

„Темата с бежанския поток продължава да е актуална. Аз смятам, че чрез този проект нашите ученици ще видят по един различен начин живота на бежанците, тяхната болка и нужда от помощ“, уточнява директорката на училището.

Проектът е в разгара си. Във връзка с него екип от преподаватели е посетил Дания. Ученици от козлодуйското училище са били на визита в Италия и Полша. Трите страни са партньори по проекта, към тях спада и Турция.

Преди няколко месеца възпитаници на СУ „Христо Ботев“-Козлодуй са посетили и Държавната агенция за бежанците. Там се срещнали лично с хора избягали от своята държава.

Проектът цели да пробуди в учениците социално съчувствие и съпричастност към тежката съдба не емигрантите, сподели координаторът на проекта. Учениците Мария Пенева и Илия Оприцов дори предложили свое лого за проекта.

Днес по време на информационно събитие бяха съобщени  подробности за реализацията на дейностите. Ученици споделиха свои впечатления от визитата си в европейските страни. Престоят им бил много интересен и дори живели за по няколко дни в домовете на свои връстници.

Предстои обявяването на благотворителна акция в помощ на бежанци.

През ноември СУ „Христо Ботев“-Козлодуй ще бъде домакин  на държавите-партньорки.
2018-06-05 16:15:54