Цанко Цанев: Заповядайте на фестивала "Змей Горянин" в Зверино

Цанко Цанев: Заповядайте на фестивала

В навечерието на празника на Зверино 3 юни, разговаряме с кмета Цанко Цанев

 

Цялостна подмяна на ВиК мрежата предстои да бъде извършена в Зверино и още 5 мездренски села. Средствата за дейностите ще бъдат осигурени от водното дружество във Враца, след протестите на местните жители срещу поскъпването цената на водата. В част от населените места подмяната на ВиК мрежата вече е пред финализиране. В Зверино предстои и частичен ремонт на основния водопровод, като всяка година ще се подменят по 1000 линейни метра, обяви за „Враца днес” кметът на Зверино Цанко Цанев.

Другата обща кауза на селищата в дефилето е поставянето на легнали полицаи, за да се ограничи скоростта по пътя Ребърково-Елисейна. За 10-те препятствия са необходими около 15 000 лв. и кметовете се надяват тази година проблемът да бъде решен от община Мездра.

300 м улица се преасфалтирани през миналата година, а още една ще бъде ремонтирана през тази с целеви пари, отпуснати от МС.През миналата година е извършен ремонт на местното СУ „Св. Кл. Охридски”. Със 130 хил. лв. е подменен покрива на салона, ремонтирани са стаите и тоалетните в учебното заведение. Ежегодно пък се почистват деретата в населеното място. Реконструиран е и моста на река Златица.

Кметът Цанев признава, че мечтата му е да се направят два важни обекта- площада и кметството. Първият касае цялостно преобразяване на центъра на Зверино. За целта ще бъдат вложени малко над половин милион лева. Вторият проект е за обновяване на сградата на кметството, за което трябват близо 200 хил. лв. Имахме проекти, но нещата зациклиха и финансиране няма.

„Парите, които се отпускат на село Зверино стигат само за чистотата на населеното място и извършването на дребни ремонти”, допълни кметът Цанко Цанев. Безработицата не мъчи жителите на мездренското село Зверино. Оказва се, че 1 630-те жители намират препитанието си основно в родното си село. Освен в оранжерията, част от местните са заети в комплекс „Оазис”, в завода за контактни елементи и на жп гарата. Останалите пътуват до Мездра и София, която е на 40 минути. Въпреки това основен проблем си остава ниската раждаемост. През 2017 г. в селото са се родили 9 деца, от началото на тази- само три. 

Забравени традиции връщат в Зверино. Проявите обаче срещат небивал интерес от страна на младите. Стартът е даден с честването на Йордановден и хвърлянето на кръста в р. Златица. За втора поредна година участието на младежи в проявата е голямо. От миналата година се прави и възстановка на преминаването на Ботевата чета през Зверино. Тази година е втора за фестивала „Змей Горянин”, който се превръща в национален. Той ще се проведе тази неделя в Зверино. Очаква се в него участие да вземат над 500 човека от цялата страна. Статуетка и парична сума от 200 лв. ще грабне спечелилият голямата награда. Призове ще има и за останалите участници, разкриха организаторите на проявата. Основни спонсори са оранжерията в с. Зверино, комплекс „Оазис”, кметството и община Мездра. На финала на тържеството ще се проведе и традиционния митинг в памет на Ботевите четници, който ще завърши с тържествена заря.

 


сн.1


2018-06-03 08:02:30