Учител стана почетен гражданин на Мизия

Учител стана почетен гражданин на Мизия

Името на Красимир Маринов е добре познато в спортните среди. Учител и треньор, той е превърнал в мисия обичта си към атлетиката и децата. Тя се ражда още в 5-и клас, когато неговият учител в мизийското училище Христо Деков го запалва да тренира “царицата на спортовете”. Другият човек, на когото дължи израстването си, е треньорът Георги Митев от Мездра. Съзнателно избира да учи след 8 клас в елитното спортно училище в Правец, където попада сред най-добрите млади спортисти в цяла България. След казармата се завръща в Мизия и става учител в ОУ “Цанко Церковски”. Червената писта на спортната площадка на училището се превръща в школа за шампиони. Бягания, хвърляне на копие, петобой са дисциплините, в които малките мизийски атлети са сред най-добрите не само в България. Много са неговите възпитаници, но сред най-известните имена са Максим Генов, Венелин Кашов, Петър Лалов, Румен Руменов, Ангел Димитров, дъщеря му Мария Тенджерска - шампион по хвърляне на копие.

Световните ученически игри в Гърция през 2006 г. и редовно участие в Балканиадите са международните изяви на Спортен клуб “Мизия”, а турнирите в България са десетки всяка година.

“Всичките ни успехи се дължат на подкрепата на община Мизия, която финансира нашите участия. Благодаря и на директора ни Галина Вълчанова, която осигурява средства, за да можем да тренираме. Например наскоро ни закупи копия, за да могат да хвърлят децата”, признава Краси Маринов.

“Преди всички искаха да спортуват, сега децата вече нямат желание. Затова не е никак лесно да ги привлечеш от малки, да ги научиш на труд и постоянство. Условията за тренировки при нас са много тежки. Зимата “спринтираме” в коридора на училището, а и виждате пистата ни в какво състояние е. Мечтата ми е да намерим средства да я ремонтираме”, признава успешният треньор.

“Той е постоянно в училището. Когато изляза в отпуска, ме замества. Отдаден е на спорта и децата, но е много скромен”, разказва директорът Галина Вълчанова.

Красимир Маринов бе обявен за почетен гражданин на Мизия на специална церемония на 24 май.

Това, което го вълнува повече обаче, е физическата кондиция на състезателите му. Неговата следваща цел е нов национален рекорд от петобоеца Ангел Димитров, който е изключително надарен за тази комплексна дисциплина. И то при положение, че няма къде да тренира скачане с препятствия. Затова Красимир Маринов е човек с призвание - да създава шампиони. И докато той е край пистата, те ще продължат да разнасят славата на малка Мизия не само в България, а и по света!                                               

 

Иво ЙОРДАНОВ
2018-05-26 13:12:31