60 години празнува днес селановското училище

60 години празнува днес селановското училище

Празнува Моето училище! Празнува своите 60 години! Шестдесет години докосваме бъдещето!
Затворете очи! Виждате ли образа на своя пръв учител? Ь на любимия учител? Усмихва се прощаващо грешките и малко тъжно се усмихва… Дали по безвъзвратно отминалите години на младостта, или защото винаги пръв усеща промените у всяко дете и вижда трудностите, които го чакат веднага след прекрачването на училищния праг по пътя на живота? Но в тази усмивка винаги откриваме така нужната ни увереност, че ще успеем!
Слушайте! Чувате ли гласовете на всички селановски деца, огласили класните стаи на училището от 1835 година – та до днес?!
Защото днес моето училище има мисия – да запази спомена жив – на всичките тези 183 години. И да дава така, както го е правило 60 години, знания, увереност, надежди и мечти.
Годините препускат шеметно. Променят се хората, променя се светът ни. От калема до таблета годините се равняват на едно мигване на времето. Но в този миг се преплитат съдбите на учители и деца. И моето училище вече е храм – съхранил знание, спомени, вълнения , вяра и надежда. Някъде от високо в този храм ни гледат отишлите си от този свят учители. Сред тях са и директорите на училище „Вапцаров” Кръстьо Нинов, Цоло Пълов, Стоянка Вълова, Благовеста Дамянова. И вярвайте ми – те ни се радват и ни обичат. Защото да си учител не е професия. То е съдба!
Днес в училището се обучават 163 ученици. Седемнадесет учители влагат ум и сърце за техните успехи. Петима служители и обслужващ персонал гарантират комфорта и спокойната им работа. Училището изпълнява 12 проекта по международни и национални програми. Организатор е за пета година на Националния конкурс и среща на малките философи „Малкият принц”. Постиженията на селановските учители и ученици впечатляват на общинско, областно и национално ниво. И това е само частица от онова забързано ежедневие, което ни събира в моето, във вашето , в нашето училище.
Вече 60 лета!
На Вас учители, желая здраве и дълголетие!
На Вас, скъпи родители и гости, благодаря за подкрепата и разбирането!
А на Вас, скъпи селановски деца, пожелавам смели мечти, широки простори и верни приятели!
Да си „вапцаровец” от Селановци е чест, която имаме отговорната задача да защитаваме всеки миг, където и да сме по света!
„Празнува моето училище
,,красива бяла птица” в слънчев май,
гнездото, приютило хиляди
шейсет години в моя роден край
……………………………………
И знай: Ще те обичам винаги,
училище, мой втори роден дом!
за мен една си от светините,
в сърцето ми си, доземи: Поклон!”

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА МНОГАЯ ЛЕТА!

Петя Русинова- директор

 
2018-05-24 09:45:51