Цвета Караянчева изпраща походници в Козлодуй

Цвета Караянчева изпраща походници в Козлодуй

Стотици ще могат да изпитат удоволствието от круиз по Дунав с парахода "Радецки" идната неделя 27 май. На пътешествието с кораба-реплика на този на Ботевата чета, канят от общинската администрация в Козлодуй. Атракцията е част от програмата по отбелязването на годишнината от стъпването на козлодуйския бряг на славния войвода. Параходът ще тръгва в 14, 15.30 и 17 ч. Желаещите да се возят с него по Дунав могат да разчитат на безплатен автобусен превоз. Важно е обаче да са на пристана поне 30 минути преди началото на курса. Традиционно желаещите да плават с кораба-музей са стотици ежегодно.

В Ботев парк от обяд ще се събират от цялата страна участниците в 72-рия национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица”. Тази година броят на поклонниците е 1 300, което е своеобразен рекорд за знаковото приключение. 

Oт 15 до 17 ч. ще се проведе "Училище по родолюбие" – инициатива, която Община Козлодуй осъществява за втора поредна година. Децата ще могат да се запознаят с факти за революционера от "самия него" (актьор ще влезе в ролята на Христо Ботев и ще проведе часове по родолюбие с присъстващите). В 18:30 часа председателят на НС Цвета Караянчева и областният управител на Враца Малина Николова ще дадат официален старт на похода.

В 19 ч. часа вечерната програма стартира с концерт на симфониета “Видин”. Музикантите ще изпълнят българска фолклорна музика в съвременен аранжимент. В 19:50 ч. от палубата на параход „Радецки” започва възстановката на слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг. В изявата ще вземат участие родолюбци от Национален съюз „Единение” и от сродни организации от градовете Видин, Русе, Самоков и Луковит. Присъстващите ще имат възможност да наблюдават възстановката на специално инсталирана за празника лед стена.

В 20:15 часа Ансамбъл „Чинари” ще представи музикално-танцов спектакъл, създаден по стихове на Христо Ботев. Хореографията пресъздава борбения дух на българите от всички етнографски области. Богата палитра от национални носии и възрожденски костюми допълнително ще обогатява спектакъла. Участие в танцовата постановка ще вземат и танцьори от Националното училище по танцово изкуство, вокалните формации – Трио „Булгарина” и Квартет „Българи”.

В 21:40 часа е началото на тържествената заря-проверка по случай 142 години от слизането на Ботевата чета на козлодуйски бряг. Специален гост тази година ще е Цвета Караянчева, председател на НС. Тържествената проверка ще бъде проведена от военно формирование от град Враца.

Всички събития в Ботев парк ще се излъчват на лед стената в центъра на Козлодуй и във ФБ страницата на Община Козлодуй.

За удобството на жителите и гостите на общината е организиран безплатен градски транспорт. Първият автобус ще тръгне в 13 ч. от бензиностанция „Лукойл”. На всяка спирка в града ще има разписание на транспорта през целия ден, което ще бъде публикувано и в сайта на Общината. Вечерта, след приключването на зарята, пред входа на Ботев парк, на спирка „Обръщалото”, ще има допълнителни 5 (пет) автобуса, които ще извозват гражданите към града до полунощ.
2018-05-24 08:54:34