Средновековен фестивал на мездренското кале

Средновековен фестивал на мездренското кале

Днес в Археологически комплекс „Калето” бе даден старт на четвъртото издание на Фестивала на Средновековните традиции, бит и култура „Калето – Мездра 2018“. По време на двудневната проява посетителите на комплекса ще имат възможност да се потопят в атмосферата на Средновековието, ще се докоснат до бита и културата на старите българи и съседните им народи. Кметът на Община Мездра инж. Генади Събков благодари на организаторите и участниците за атмосферата, която в следващите 2 дни ще ни направи част от живота на хората от Средновековието.

Фестивалът на Средновековните традиции, бит и култура „Калето – Мездра 2018“ започна с лекция, чрез която присъстващите обогатиха познанията си за произхода и приложението на облеклата от Средновековния период, чиито реплики  имаха възможност да видят. От „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от гр. Варна представиха характерните за българите от ранното средновековие бит, култура, въоръжение и снаряжение.

Фестивалът продължава и през утрешния ден. Гостите ще имат възможност да видят типичните юрти, номадското ежедневие, начин на живот, както и да опитат ястия и рецепти от средновековната кухня. Историята на Средновековието „ще оживее” на територията на археологическия комплекс. Ще бъдат представени двубои, битки, кътинг тестове и демонстрации на оръжията.  Малките и големите посетители ще могат да стрелят с лък под вещото ръководство на опитни учители. На обяд по традиция ще се проведе битка за моста на АК”Калето”.
2018-05-19 15:31:08