200 ракети бориха градушката в Бяла Слатина

200 ракети бориха градушката в Бяла Слатина

Близо 200 ракети са изстреляни от площадката за борба с градушките в с. Бърдарски геран към Бяла Слатина. Това обаче не помогнало огромните ледени късове да унищожат насажденията в зеленчуковите градините и да нанесат сериозни поразии на лозята и овошките.

С техника на общинското комунално предприятие веднага след бедствието е започнало разчистването на улиците в града и селата. След като бъде направена оценка на щетите, ще се кандидатства те да бъдат покрити от комисията по бедствията към Министерския съвет. Това съобщиха от общинската администрация в Бяла Слатина.

Стихията е отнесла покривите на десетки къщи, включително и на детската градина в село Търнава. Чисто новият покрив на голяма къща на улица „Асен“ 124 е издухан напълно. Вихрушката повалила електрически стълбове и е скъсала жици, което оставило селища в района без ток, докато са отстранени повредите. Без електричество и в сряда беше центърът на града и училище „Цани Гинчев“ върху което се срути стълб. Стотици дървета буквално са изтръгнати с корените им. Такава съдба е сполетяла дори огромните борове на централния площад в Бяла Слатина.

В момента в града е директорът на Националната служба за пожарна и аварийна безопасност – гл. комисар Николай Николов. Той пристигна на място, за да се запознае с нанесените щети в Бяла Слатина. Очаква се той да помогне за по-бързото преодоляване на последствията от стихията.
2018-05-16 13:17:18