Спектакъл за Деня на Европа в Бяла Слатина

Спектакъл за Деня на Европа в Бяла Слатина

Красив спектакъл сътвориха за празника си в Деня на Европа – 9 май, децата от училищата в Белослатинската община, работещи по проект „Обучение за успех”. Близо два часа центърът на Бяла Слатина беше огласян от тяхната гълчава и грееше пъстроцветен от костюмите и усмивките им.

     Проект „Обучение за успех” стартира преди две  години и по него работят 10 училища в община Бяла Слатина. На сцената се изявиха ученици от клубовете по дейност 5 - Съхранение и развитие на културната идентичност. Тя е насочена към съхраняване и развитие на културната идентичност на учениците от етническите малцинства чрез сформиране на танцови и вокални групи, арт клубове и други.

       Във всяка от шатрите – импровизирани работилници на площада, учениците от отделните клубове представиха свои изработки в различни сфери и дейности, а младите певци, танцьори и артисти превзеха със своите талантливи изпълнения сцената. Много бяха  белослатинците и жители на общината, дошли да им се порадват и да ги аплодират.

    Изпълнението на Марш на Парадните мажоретки от клуб „Танцувай с мен” при ОУ „Свети Климент Охридски”, град Бяла Слатина, постави началото на празника.  С много настроение и въодушевление бяха посрещнати редица изпълнения на сцената, където звучаха в песни, музика и танци българските ритми на „Северняшко хоро” на Клуб „Магията на танца” и песента „Медна свирка свири” на клуб „Пъстри  ритми” при ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, село Попица, Сватбарско право хоро и Тракийска ръченица, на клуб „Веселие”, както  и Пролетен марш и Ботев марш в изпълнение на клуб „Тъпан бие” - и двата клуба  към Средно училище „Христо Ботев”, село Галиче.   На вълна народна музика  и ритми беше и изпълнението на песента „Посадила баба леща” от учениците от III „б“ клас на Начално училище „Христо Смирненски”, които по-късно представиха и драматизацията „Във вълшебния свят на приказките за Хитър Петър”.

      Децата от Основно училище „Христо Ботев”, село Търнава,  се представиха с непреходните детски песнички „Детство мое”  и „Шарената книжка” - от клуб „Казано – речено през оградата” и със сватбарска ръченица и   танца „Джалма“ на  клуб „Шарената черга“. Техни достойни конкуренти Денс – танц  и Литъл – микс  бяха танцьорите от Основно училище „Георги Ст. Раковски“ от клуб „Общуване с танца“ и  тези от  клуб „Реверанс“ при Средно училище „Христо Ботев”, село Габаре, които представиха фламенко и чарлстон. С аплодисменти на празника бяха изпратени мажоретните състави на ОУ „Свети Климент Охридски“ - Бяла Слатина  и училищата в Търнак и Габаре.

        Сътворители  на сценария и водещи на концерта бяха младите журналисти от медийния клуб при ОУ „Св.Климент Охридски“. Техните „колеги“ от клуб „Час и междучасие“ при ОУ „Георги Ст. Раковски“, Търнак, представиха броевете от своя училищен вестник.

   Със свои изработки се представиха децата от арт клубовете в Начално училище  „Христо Ботев“ – Бяла Слатина и  клуб „Арт“ – Търнак, а с празнични вкусотийки от всякакъв вид ни съблазняваха младите шеф готвачи от ПГ „Елисавета Багряна“. Знанията и любопитството на младите многознайковци за Деня на  Европа и Европейския съюз провериха със своята викторина учениците от клуб „География и икономика“ към Професионална агротехническа гимназия „Никола Йонков Вапцаров“, Бяла Слатина.

    Празничният концерт на клубовете и групите по проект „Обучение за успех” беше закрит с музикалната композиция „Моя България” на учениците от Начално училище „Христо Смирненски”, Бяла Слатина.

      Така – с усмивки, слънце и радост в сърцата, децата от проект „Обучение за успех” в Белослатинската община отбелязаха Деня на Европа – като нейни достойни граждани и строители на едно прекрасно бъдеще.

    Красимира МИЛЧЕВА


сн.1
сн.2
сн.3


2018-05-12 12:12:02