Абитуриенти не щат да се потят над математика

Абитуриенти не щат да се потят над математика

Най-много зрелостници във Враца ще се явят на матури по география и биология

 

Зрелостниците във Враца предпочитат да се явят на матури по география, биология и английски език. Това сочат данните от предварително подадените заявления в регионалния инспекторат по образованието, съобщи началникът на звеното Галина Евденова. Тя уточни, че най-желана за избираемия изпит традиционно остава географията, за която се записали 275 абитуриенти. Във „врата“ й диша друга природна наука – биологията, с цели 272-ма почитатели сред завършващите. Напред излиза и английският език, по който знания ще демонстрират цели 228 зрелостници. Много са и желаещите да се явят на философия – 175. Изненадващо много нехаресвана се оказва математиката, а физиката и химията традиционно не са на особена почит.

Общо 1471 абитуриенти ще се явят на задължителния първи изпит по български език и литература, а 1079 са заявили желание да държат изпит върху втори профилиращ предмет. 402-ма пък са зрелостниците от професионалните гимназии, които ще докажат усвоените в училище умения по работната си специалност, уточни Евденова.

Първият изпит по БЕЛ ще се проведе едновременно за седмокласници и абитуриенти на 21 май. Два дни по-късно зрелостниците ще се явят на проверка по избрания си предмет, а кандидатстващите след 7-и клас ше държат математика. 
2018-05-11 14:41:05