Община Мездра почете Деня на победата и Деня на Европа

Община Мездра почете Деня на победата и Деня на Европа

С вдигане знамената на Обединена Европа, Република България и Община Мездра от кмета инж. Генади Събков започна тържествената програма, с която бяха отбелязани Деня на победата над хитлеро-фашизма във Втората световна война и Ден на Европа. На днешния 9 май бе отдаден почит на всички загинали в кървавите битки на най-голямата война, продължила 6 години и чиито бойни действия са се водили на четири континента и в три от океаните на планетата. В тях са взели участие всички развити страни в света по онова време.

Сред официалните гости на тържеството бяха: Яна Нинова-председател на Общински съвет-Мездра, Сашо Илиев- зам.-кмет на Община Мездра, общински съветници, директори на общински предприятия, търговски дружества и институции в общината.

В словото си кметът отбеляза, че победата на Съветския съюз, на Червената армия, подкрепена от съюзническите сили във Втората световна война е спасила Европа и света от „кафявата чума“.

Председателят на общинската структура на Съюза на ветераните от войните на България –инж. Стефчо Симеонов връчи почетен знак и грамоти на главния архитект на Общината Марина Ташева, инж. Петя Василева, Жанета Маринова и Силвия Петкова, съдействали за изграждането на мемориалния знак в памет на деветимата офицери и войници от Община Мездра, дали живота си за освобождението на Унгария.

Гражданите и гостите на Мездра се присъединиха към тържественото шествие и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на всички загинали във войните за България.

След края на официалната програма инж. Генади Събков и инж. Стефчо Симеонов раздадоха подаръци на четиримата жители на общината, които са преживели ужасът на Втората световна война.

 

 
2018-05-09 15:24:01