Мездра празнува 6 май

Мездра празнува 6 май

На 6 май по традиция обществеността на Мездра чества Деня на града и Деня на храбростта – Гергьовден.

Началото бе поставено с литургия в енорийския храм "Св. Георги Победоносец”. Официален ритуал по издигане на знамена постави началото на тържествената програма.

„Един от най-тачените и обичани народни празници Гергьовден е специален за нас-мездренчани. Днес е нашият празничен ден. С добро настроение и положителни емоции стартирахме традиционните 45-ти поред празници на културата „Мездра-май“. Повдигнахме адреналина с моторното шоу на 1 май, показахме таланта на нашите деца във фестивала „Магията на Мездра“ на 3 и 4 май, а вече четвърти ден с нашите танцьори от „Табиет Мездра“ успешно провеждаме първия кулинарен, музикален и емоционален фестивал „Табиет Мездра“. През последните дни площадът стана наш дом, а подредените маси, невероятният аромат, който се носи, прекрасните изпълнители, редуващи се на сцената, правят празника ни истински, осезаем и запомнящ се. Ние, организаторите на празничните майски дни, се погрижихме да не ви липсва нищо: концерти, спектакли, изложби, срещи с изтъкнати дейци на изкуството, спортни състезания…

Надяваме се всеки от вас да намери нещо, което да го вдъхнови. Нека тези дни да продължат да ни озаряват с радост, надежда и оптимизъм! Честит празник!“, каза кметът на Мездра инж. Генади Събков в празничото си слово.

Той, заедно с председателя на ОбС Яна Нинова връчиха почетните плакети и дипломи „Почетен гражданин на Община Мездра“ на Николай Кучков, Тошко Кирков и Борис Кръстев.

Първи в програмата по случай Деня на Мездра се изявиха възпитаници на ОУ „Хр. Ботев“ –гр. Мездра с ръководител Лилия Христова. Те изпълниха рецитал под надслов „Мездра-мой роден град“. Вокална група „Детски свят“ с художествен ръководител Анета Петкова  изпя песните „За теб Българийо“, „Нашият град“ и „Песен за Мездра“. След края на изпълненията множеството пое в организирано шествие до паметника на загиналите във войните, носещ името на Св. Георги Победоносец. Там венци и цветя поднесоха Общинска администрация, Общински съвет-Мездра  и признателните граждани.
2018-05-06 13:31:43