Селски църкви възкръсват с проекти

Селски църкви възкръсват с проекти

Храмове в малки населени места ще възкръснат с проекти, финансирани от Дирекцията по вероизповедания, научи „Враца днес“. За нов живот ще се възродят църквите в мездренските села Елисейна и Долна Кремена. И двата храма доскоро бяха в окаяно състояние и ставаха неизползваеми. Защитени през миналата година проекти им носят безвъзмездна парична помощ в размер на близо 15 000 лв., с която църквите „Св. Пророк Елисей“ и „Св.св. Кирил и Методий“ ще могат отново да отворят врати за богослужения. Добрата новина потвърди председателят на общинския съвет в Мездра Яна Нинова. Тя лично подпомогна кметовете на двете населени места да изработят и придвижат проектните си предложения по институциите.

„И двата храма бяха в трагично състояние. Ремонти не бяха правени десетилетия“, коментира Нинова.

С първия финансов транш от Дирекцията по вероизповедания вече са започнати ремонтните работи в двете църкви. Покривът на „Св. Пророк Елисей“ е реновиран, подменени са отводнителните съоръжения, направена е вертикална планировка, а фасадата е освежена. С втория транш, който сега се предоставя на кметството в селото, трябва да се пребоядисат двете кубета на храма, а с останалите средства ще се направят интериорни подобрения.

С изцяло нов покрив се сдоби храмът „Св. св. Кирил и Методий“ в Долна Кремена. С втория транш от финансирането на проекта ще се обнови и фасадата на Светата обител.

„Радвам се, че заедно с кметовете съумяхме да намерим финансов инструмент за такива важни начинания“, коментира Яна Нинова.
2018-04-24 09:56:00