Посрещнаха с овации президента Радев в Кнежа /ОБНОВЕНА/

Посрещнаха с овации президента Радев в Кнежа /ОБНОВЕНА/

С бурни аплодисменти бе посрещнат президентът на Република България в Кнежа. По покана на професионалната гимназия по земеделие Румен Радев бе официален гост на отбелязването на 110-годишнината от създаването на училището. Домакин на проявата бе местното читалище. По време на празничния концерт по повод празника Радев сподели, че го спечелила атрактивната ръчно изработена покана, дело на учител.

 „Малко училища в България могат да се похвалят с такава годишнина. Всеки път, когато прекрачвам прага на българско училище, се вълнувам. Не само защото влизам в храма на знанието, това е онова магическо място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности, в граждани на нашата родина“, сподели пред гостите на церемонията президентът.

Държавният глава се обърна с думи на благодарност към ръководството на гимназията и учителския състав за това, че освен знанията, които дава,  Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ пренася вековната любов на българина към земята и преклонението към  хляба, като внедрява нови, иновативни методи на подготовка.

 „Вие наблягате на предметите и специалностите, които ще направят вашите ученици конкурентоспособни за бъдещето. Благодаря и за това, че получените знания и умения тук, във вашата гимназия, са на световно ниво, както и за това, че държите близка връзката между училище, бизнес и наука и продължавате да я развивате“, каза още в словото си Румен Радев.

Държавният глава призова учениците да възродят българското земеделие, да внедряват нови методи в работата, да не забравят българските сортове и да се борят срещу навлизането на ГМО в България

По случай празника на Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в град Кнежа президентът връчи почетния си знак на директора на училището Светлана Калапишева. От своя страна училището се отблагодари с почетния си плакет.

Юбилеят на земеделското училище уважиха и народните представители Велислава Кръстева и Калин Поповски, зам.-кметове, кметът на Еница Лорита Желязкова, началникът на РУО-Плевен Албена Тотева, представители на земеделски кооперации, фирми и организации спонсориращи училището, общественици, както и десетки бивши и настоящи преподаватели и възпитаници на учебното заведение.

По-рано през деня Радев проведе среща с кмета на Община Кнежа и неговия екип. Илийчо Лачовски запозна държавния глава с развитието на земеделието в района, стремежа към подобряване на образованието и създаването на възможности за привличането на млади хора в Общината.

По време на посещението си в Кнежа държавният глава разговаря и с представители на Института за царевица в Кнежа, които го запознаха със създадените от тях научни продукти в сферата на аграрната наука и земеделската практика.
2018-04-20 19:16:25