Генади Събков: ГЕРБ тиражират безочливи лъжи

Генади Събков: ГЕРБ тиражират безочливи лъжи

 

Кметът на Мездра обори всички обвинения за корупция, адресирани от народни представители

 

"Не знам с какво съм заслужил подобно внимание и такива откровени, безочливи лъжи по мой адрес. Жал ми е за премиера Борисов, като виждам колко некомпетентни хора са се впили в него и експлоатират абревиатурата ГЕРБ за мръсна кампания". Това заяви днес на импровизиран брифинг върху бетонната конструкция на непостроената спортна зала в Мездра кметът Генади Събков. Той направи изявление часове, след като депутати от ГЕРБ поискаха оставката му в парламента и го обвиниха в корупционни практики. Аферата те нарекоха символично "Мездра гейт". 

Събков заяви, че недоумява как изобщо имат очи опонентите му да твърдят, че той има пръст в порочния проект за спортната зала.

"Още с встъпването ми в длъжност това бе първото нещо, на което обърнах внимание. Кой строи, какво строи, или по-точно - не строи, с какво разрешително и какви пари. Поисках вътрешен одит на договорите. След изнесените данни, подадох всички констатации до окръжната прокуратура във Враца, които започнаха цялостно разследване", посочи кметът на Мездра и припомни, че строежът на печално известното здание започва още в далечната 2007 година и впоследствие се продължава през 2014 г. Бездействието обаче оставя обекта на кота нула и сега почти няма възможност да се довърши. 

"Искам дебело да подчертая, че като зам.-кмет никога не съм се занимавал със строителството и договорите за тaзи зала, още по-малко с обществените поръчки", категоричен бе Събков. Той припомни, че след негов сигнал проверка на аферата направиха последователно прокуратурата и агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Последните положиха неимоверни усилия и повече от година разследваха договорите и финансовите потоци по проекта. В резултат има съставени 6 акта за административни нарушения на бившия кмет на общината Николина Кътовска, 5 акта на екскмета Иван Аспарухов и 2 на управлявалия само един месец бивш градоначалник Валентин Вълчев. Всички данни от инспекциите са изпратени в специализираната прокуратура. 

Самият Събков като кмет има правомощие да търси възстановяване на похарчените за залата пари. За целта са наложени запори на сметките на строителна фирма, известна с големи обекти в страната, и местен експерт, взел участие по проекта. Очаква се средствата да се върнат обратно в Общината. Събков си позволи да коригира ГЕРБ за изнесените цифри и докладва, че в бетонната конструкция, която трябва да е голяма спортна зала, са инвестирани не 1,4 млн. лв., а над 5,5 млн. лв. Прекратеният от кмета договор със строителното сдружение пък бил на стойност 8,2 млн. лв. 

"Няма нито една вярна цифра в цитатите на депутатите от ГЕРБ. Не знам кой ги информира и съветва, но трябва спешно да го сменят, защото се излагат", препоръча Събков. Той разкри, че макар да прави всичко възможно да минимизира финансовите щети от договорите за залата, те ще продължат да се трупат, защото са назначени "проектанти и надзорници, които искат да се хранят до живот от този проект". Кметът отрече да е подписвал становище за "отлични" строително-мнонтажни работи, но не изключи вариант "някой да е изфабрикувал такъв документ" с негов подпис, както вече се било случвало. 

Кметът на Мездра се възмути от твърденията, че имало неусвоени никъде пари от безлихвен държавен заем. Средствата отишли за покриване на задължения по проекта за Водния цикъл на града и били надлежно осчетоводени в министерството на околната среда и водите, заяви той. По отношение на пари от възстановено ДДС, Събков припомни, че като встъпил в длъжност Мездра била на червено с над 8,5 млн. лв., а днес задълженията възлизат на малко над 4 млн. лв.

"Направихме и невъзможното да вдигнем на крака на общината. Явно това е моята вина - че станах кмет, че работя, че не мълчах за залата, а сигнализирах всички компетентни органи. Виновен съм също, защото съм единственият кмет, който върна повече пари, отколкото ми позволява законът и затова ми е съставен акт. В такава абсурдна държава живеем!", обяви Събков. Той не премълча  и темата за субсидии, изплатени на сина му от земеделския фонд. 

"Това е претоплена манджа, по която имаше проверки преди години и те не констатираха никакви нарушения", припомни кметът.  В заключение, той коментира и констатацията на депутата Красен Кръстев, че работейки без зам.-кмет нарушава закона за местното самоуправление. 

"Не знам как и какво нарушавам. Нагърбил съм цялата работа, не съм назначил заместници, за да спестя няколко хиляди лева месечно на Общината. Това е единствената ми цел. Но скоро може и да назнача, защото всички знаят, че по тъмно идвам и по тъмно си тръгвам от работа. Явно и за това съм виновен. Че не съм използвал закона, за да раздувам щата на администрацията", заключи Събков. Той заяви, че няма да търси съдебна отговорност за обвиненията по свой адрес и пожела главният прокурор час по-скоро да провери всичко, за да стане ясно кой лъже и кой-не.

"Аз оставки няма да искам, просто призовавам тези депутати да се засрамят", каза на изправодяк главният герой в новия "гейт" на ГЕРБ. 
2018-04-04 17:49:10