Козлодуй праща момче и момиче на космическия лагер

Козлодуй праща момче и момиче на космическия лагер

Избраха двамата щастливци, които ще заминат безплатно на космически лагер в Турция. Печеливите в конкурса за пълната стипендия са 13-годишният Михаил Драганов и 14-годишната Марта Младенов. Те кандидатстваха в обявения от Община Козлодуй и центъра за творческо развитие в края на миналата година. Експертно жури оцени всички кандидатури от град Козлодуй и взе единодушно решение кой да получи двете пълни стипендии. Те покриват разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата (без допълнителни дневни пари) и всяка е в размер на 1250 долара. Всички останали участници в конкурса на Община Козлодуй са класирани за Space Camp Turkey и могат да участват след заплащане на съответната такса. Това са: Николай Иванов, Гергана Атанасова, Павел Атанасов, Луиза Кръстанова, Мира Великова, Грета Николова, Магдалена Дамянова, Петър Оприцов, Светослав Терзийски, Магдалена Циброва и Диана Маркова, съобщиха от общинската администрация, 

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция. Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години.

 

 
2018-04-04 11:38:57