Кмет дарува лазарки с яйца и сладки

Кмет дарува лазарки с яйца и сладки

В последните години в Бяла Слатина се върнаха всички традиции на нашите предци, които преди много години са чествани в белослатинския край. Така е и с празника на празниците – Великден и предшестващите го Лазаровден и Цветница.

На празничния Лазаровден децата от танцов състав „Развитие“ в Бяла Слатина пресъздадоха традицията на християнския празник,  изпълнявайки древния ритуал по сплитане на венчета от върбови клонки, съпроводено с песни и наричания.

Вярва се, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. Децата на Бяла Слатина посетиха дома на кмета на общината, инж. Иво Цветков. Домакинът  ги посрещна радушно и напълни кошничките на всяка лазарка с вкусотийки и лакомства. Пожела на децата и техните семейства със зараждането на пролетта у всички да се засили чувството на щастие, бодрост и стремеж към усъвършенстване, да са  здрави и по детски щастливи по време на светлите празници, и да се забавляват истински през предстоящата ваканция.

Честванията на Лазаровден и Цветница продължиха, като лазарките изпълниха ритуала „Кумичане“, в който млади лазарки хвърлят върбови венци в реката.
2018-03-31 13:01:38