Наливат над 600 хиляди лева в община Мездра

Наливат над 600 хиляди лева в община Мездра

606 000  лева са предвидени от Община Мездра за реновиране на обекти в малките насели места. Това стана ясно по време на отчета на инж. Генади Събков за дейността на Общината през 2017 година в селата Ребърков, Лик, Дърманци и Люти дол.

В Ребърково ще се асфалтира ул. “Янко Николов“ и ще се ремонтира сградата на читалището. По време на срещата с кмета жителите на населеното място сигнализираха за неизпълнение на поет ангажимент от частна фирма за почистване на речното корито. След извършени проверки е установено, че фирмата поела ангажимент да почисти речното корито е имала сериозни трудности с достъпа до терена. На срещата кметът инж. Генади Събков информира жителите на Ребърково, че проблемът все още не е разрешен и фирмата, отговорна за това почистване предстои да понесе санкции.

Хората сигнализираха и за неправомерно изземане на камъни от основите на моста, свързващ ул. „Синчец“ и гробищния парк на селото. По думите им, същата фирма е иззела камъните, за да направи път,  по който да извозва добитата дървесина. Хората са притеснени, че след тази намеса по конструкцията на съоръжението, при първия сериозен приток на реката, мостът може да бъде отнесен.

През тази година предстои ремонт на ул. “Кацарска махала“  в с. Люти дол, на стойност 24 379лв., предвидени в Инвестиционната програма на Община Мездра. 10 000 лева пък ще струва проектиране за укрепване на свлачище край селото.

Увреждането на общинските пътища се оказа проблем и в това село. Хората се оплакаха от дърводобивните фирми, чиито тежките камиони значително увреждат или разрушават общинската инфраструктура. Инж. Генади Събков пое ангажимент превозът на дървесина да се регламентира и използването на общинските пътища да бъде сведено до минимум. За това той ще потърси съдействие от Държавно горско стопанство – Мездра. Генади Събков пое и ангажимент от страна на Общината да не се издават разрешителни за превоз (превозен билет) в лоши атмосферни условия, тъй като това допълнително увеличава шанса за увреждане на пътищата.

Близо 47 000 лева ще инвестира Община Мездра в ремонта на  ул. „Опълченска“  в село Лик. Това заяви кметът при срещата си с жителите на селото. Сумата е заложена в инвестиционната програма на Общината. Предвидено е и поставянето на предпазни мантинели по опасните участъци по пътя към селото, тъй като в зимния период поради обледяване се създават предпоставки за ПТП-та. През тази година кметът обеща да се ремонтира покрива на сградата, в която се помещава читалището на село Лик. Ще бъдат подменени водосточните тръби и олуците на цялата сграда.

В село Дърманци пък ще се ремонтира ул. „Марица“. Сумата предвидена от Общината е 15 021 лв.. Инж. Събков пое ангажимент да бъде потърсено и решение за отводняване на улиците „Христо Смирненси“ и „Дунав“. Жителите поискаха от кмета на Общината да съдейства и за ремонта на покрива на читалището и кметството.

 

 

 
2018-03-16 15:09:43