Мездра отбеляза 140 години от Освобождението на България от турско робство

Мездра отбеляза 140 години от Освобождението на България от турско робство

С тържествено издигане на националния трибагреник от кмета на общината инж. Генади Събков започна тържеството по отбелязване на 140 години от освобождението на България от Османско иго. В словото си той  припомни причините за обявяване на Руско-турската освободителна война, многобройните жертви, дадени в хода на военните действия:

„Днес, ние честваме 140 години от онзи заветен миг, когато на 3 март 1878 г.  Русия и Османската империя подписват предварителния Санстефански мирен договор и България се връща на вропейската карта. Момент, в който народът ни сам започва да кове съдбините си, да развива интелектуалния и физическия си потенциал и да заема полагащото му се място на най-стария и цивилизован континент. Православна Русия проля кръвта на чадата си, за да спаси своите братя българи. Това беше война за възтържествуване на справедливостта и запазване на християнските европейски ценности. Война за изтласкване на вековния поробител до ръба на континента, към неговите исторически територии.

Нека винаги да помним и почитаме подвига на всички, сражавали се в Руско-турската война, войната, която възкреси България!”, каза в словото си инж. Събков.

Борислава Стоименова и възпитаници на ЦПЛР- Мездра изпълниха песента „Песен за България” и танца „Здравец”.

Тържеството продължи с рецитал на тематични стихотворения посветени на 3 март, изпълнени от възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие. Мъжка вокална група „Калето” изпълни няколко патриотични песни, познати на млади и стари, след което събралото се множество поднесе венци и цветя пред паметника на загиналитe за свободата на България в знак на признателност към героите.

 

 


1
2
3


2018-03-03 18:36:35