Решено! В Мездра ще се обучават кадри за БДЖ

Решено! В Мездра ще се обучават кадри за БДЖ

В Мездра ще се обучават бъдещи кадри за Български държавни железници. Днес представители на ръководството на БДЖ-Пътнически превози проведоха среща с директора и колектива на гимназията в железничарския град. По време на нея, за пореден път от компанията завиха готовността си да подпомагат учебния процес на бъдещите кадри за железницата. Наесен в ПГ по МСС-Мездра ще стартира дуална паралелка от 26 ученика. В нея ще се обучават кадри по две специалности „Помощник локомотивен машинист“ и „Електромонтьор в ЖП-транспорта“.

„През последната година проучихме възможностите за разкриване на паралелки, обучаващи кадри за БДЖ от Северозапада. Целта ни е да привлечем вниманието на учениците, както и да им предложим качествено образование и сигурна работа след завършване на средното им образование. Готови сме да подпомагаме бъдещите кадри за железницата с модернизирана база в училището и стипендии. Ще им предложим безплатни карти за пътуване с влак. Отличниците ще имат възможност да продължат във висши учебни заведения с подкрепата ни“, заяви Десислава Стоянова, която е директор „Човешки ресурси“ в БДЖ-Пътнически превози.

Стоянова е убедена, че с общите усилия на училищното ръководство, Регионално управление на образованието-Враца и кмета на Мездра Генади Събков приемът ще бъде реализиран успешно.

Директорът на ПГ по МСС-Мездра Евелина Ценьова уточни, че обучението ще бъде в дуална форма. По време на него учениците ще учат и работят едновременно. Има голям интерес към новата паралелка, тъй като специалността е перспективна. Планираме модернизиране на базата и ремонт на общежитието с помощта на БДЖ, съобщи още тя. Колективът смята да предложи преименуване на училището в Професионална гимназия по транспорт.
2018-03-04 09:52:10