Мездра - бяла, румена, засмяна

Мездра - бяла, румена, засмяна

С разнообразни дейности, музикални изпълнения и подаръци, Община Мездра ще зарадва гражданите по случай един от най-българските празници - 1 март. Инициативата „Мездра - бяла, румена, засмяна” ще започне ден преди същинския празник на Баба Марта и ще завърши точно на 1 март.

Първата част на тържеството ще стартира на 27 февруари, когато на централния площад „България” ще звучат песни за Баба Марта и пролетта. В предпоследния ден на февруари, възпитаници на детските градини и училищата в Община Мездра ще украсяват дърветата около площад „България”, за да грейне центърът на града ни в червено и бяло, малко преди истинското настъпване на Баба Марта.

За всички истински българи, които обичат и уважават традициите ще прозвучи песента „Моя страна, моя България”, изпълнена от Ваня Любомирова и Георги Михайлов от Комплекса за социални услуги за деца и лица с увреждания /КСУДЛУ/.

Всяка година на 1 март нашите сънародници, заминали да живеят и работят в чужбина също украсяват ръцете и дрехите си с мартеници. На тях ще бъде посветена песента „Я кажи ми облаче ли бяло”, която ще изпълнени Иванка Христова от КСУДЛУ.  

За да стане красив, усмихнат и жизнерадостен 1 март, денят, в който всички ще сложим мартеничка за здраве, успех и благоденствие през цялата година, Мездра ще бъде окичена с най-интересните, най-големите и най-оригинални мартеници! Традиционното украсяване на дърветета ще започне в 11:00 ч. на 27.02.2018г. Начало на творческата работа ще постави кметът на Община Мездра инж. Генади  Събков. В окичването на дърветата с прекрасни мертеници ще се включат децата от ДГ ”Мир”, ДГ „Слънчице”, ДГ”  Роза”, ДГ „Детелина”, както и възпитаниците на ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, СУ „Иван Вазов”, Професионална гимназия „Алеко Константинов” , Професионална гимназия по механизация на селското стопанство, СУ „Св. Климент; Охридски” – с. Зверино и потребителите на КСУДЛУ.

Разкрасяването на Мездра с мартенички ще продължи един час. Точно в 12:00 ч.  на 27.02.2018 г. кметът инж. Генади Събков ще поздрави участниците,  ще обобщи резултатите от усилията им и ще раздаде на всички сладките изненади.

Втората част на инииативата „Мездра – бяла, румена, засмяна”  ще стартира  в 11: 00 ч. на празничния 1 март. Мястото отново е пл.”България”.

Заповядайте да почетем българските традиции и да се забавляваме заедно!
2018-02-25 14:18:17