Ремонтират болница и Община с пари от държавата

Ремонтират болница и Община с пари от държавата

Две врачански общини спечелиха финансиране на свои проекти по програмата на социалното министерство „Красива България“, научи „Враца днес“.

Със средства от тазгодишната кампания Община Бяла Слатина ще направи основен ремонт на втория етаж в местната многопрофилна болница. Обект на интервенция ще е корпус „Г“ на лечебното заведение. То обхваща две отделения – „Анестезиология, реанимация и интензивно лечение“ и „Хирургия“, разположени в общ коридор. Заетите в отделенията са общо 32-ма, от които 12 лекари, 13 медицински сестри и 7 санитари. Режимът на работа е 24-часов. Отделенията функционират от построяване на сградата през 1963 г., като частични ремонти са извършвани през 80-те години. Следствие на дългогодишната експлоатация стените и таваните са компрометирани  от течове и са в състояние, не позволяващо извършване на задължителна дезинфекция. Санитарните възли са недостатъчно и са в лошо състояние, което не отговаря на съвременните медицински стандарти. Таваните в помещенията са много високи – 3,80 метра, което не позволява ефективно отопление на помещенията. Подовата настилка е мозайка, която следствие на дългогодишната експлоатация е напукана и непозволява необходимата дезинфекция. Канализационната система е морално остаряла, изградена с оловни тръби ф50, които не отговарят на съвременните изисквания. Поради тази причина възникват чести аварии. Електроинсталацията е нагоряла, често прави къси съединения, а те от своя страна повреждат медицинската апаратура, обясниха от кметската администрация в града.

Спечеленият от Общината проект предвижда полагане на специални подови настилки /антибактериални в операционните зали/, ремонт на стените, изграждане на окачени тавани, подмяна на електрическата и топлинна инсталация в корпуса, както и обособяване на нови санитарни възли в болничните стаи. Проектът е на обща стойност 189 379 лв., от които местната администрация ще плати половината, а другите ще се поемат по програмата на социалното министерство.

Другата врачанска община, която ще се възползва от финансиране по "Красива България", е Козлодуй. В атомния град скоро ще се похвалят с по-модерна и светла общинска администрация . С помощта на средства по "Красива България" и съфинансиране от местната хазна сградата на Общината ще претърпи чувствително вътрешно обновление. Предвиждат се сериозни реконструкции в заседателната зала, ремонт на стълбището, стените и осветлението в основното тяло на зданието. Интериорни подобрения ще претърпят и двете бунгала, прикрепени към главната сграда. Ще се подмени и вентилацията в архивните и складовите помещения, обясниха от общинската администрация.  

Общият бюджет на проекта е 152 229 лв. с ДДС, от които 52 % ще бъдат осигурени от местната хазна. 
2018-02-23 09:59:55