Седми блок в Козлодуй с по-големи шансове от Белене

Седми блок в Козлодуй с по-големи шансове от Белене

Изграждането на седми блок на площадката на работещата атомна централа в Козлодуй може да се разглежда като най-реалистичен, защото проектът за него е най-подготвен. Това обяви зам.-председателят на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов.

„В момента площадката за седми блок чака лиценз от АЯР, като от агенцията са казали, че това ще стане, когато минат съдебните спорове по обжалванията на еколозите. Реално обаче АЯР може да го направи предварително и веднага можем да направим проекта и да поискаме съответно нотификация от Брюксел“, добави депутатът. По думите му оборудването за още един нов блок може и да го ползваме в Козлодуй или да го продадем. Според Николов за площадката в Белене може да се наложи наново да се актуализират нещата, защото проектът откъм неядрената част е морално остарял.

„Според евродирективите при промяна в проекта ще трябва да се иска нотификация от ЕК“, смята депутатът.

„Голямото предимство на площадката в Козлодуй е, че новият енергоблок ще ползва готовата електропреносна мрежа, която иначе след 30 години ще стане ненужна. Освен това там се изгражда и хранилище за ядрени отпадъци“, припомни Николов.

Според Иван Хиновски от България енергиен и минен форум определено проектът за изграждане на нов блок в Козлодуй има много предимства. По думите му основното е, че проектът е реализируем.

„При него има възможност за корпоративно финансиране. От проекта за изцяло нова централа в Белене държавата ще загуби страшно много. Евентуалната му реализация ще срине бюджета и ще се качат цените на тока“, категоричен е Хиновски.

Според експерта Георги Късчиев с 4000 мегавата ядрени мощности в Козлодуй и Белене българската енергийна система ще стане неуправляема особено през топлите месеци с ниско енергопотребление и едната от двете централи ще трябва да бъде спирана. Той нарече фантастични сценариите за повишено енергопотребление и дефицит на ток в района. По думите му в доклада на БАН не са отчетени проектите за зелена енергия в съседна Гърция и за ядрените мощности в Турция.
2018-02-21 14:02:50