Младежи ще поддържат пътищата в Мездра

Младежи ще поддържат пътищата в Мездра

Общо 35 безработни младежи до 29-годишна възраст ще полагат труд в Мездра и селата през следващите 6 месеца. Те ще бъдат наети по програма „Обучения и заетост на младите хора”.  2 от лицата ще се грижат за поддръжката на пътищата в гр. Мездра, а останалите ще работят като озеленители и поддръжка пътища в 27-те малки населени места в Общината.

Секретарят на Община Мездра Севдалина Джамбазка и директорът на Дирекция „Социални и хуманитарни дейности“ Елена Нанова проведоха работна среща с назначените младежи. Те ги запознаха със спецификата на дейностите, които ще извършват и с техните наставници. На срещата присъстваха и кметове от селата в общината, в които също ще се полага труд.

Голяма част от назначените млади хора ще участват в програмата за поредна година. Такъв е случаят на 27-годишният Петър Кенов, който 9 месеца преди стартиране на програмата многократно е търсил информация и съдействие от общинска администрация за необходимите документи, условия и срокове за подаване на заявленията.

„Участвам в програмата за втора поредна година. Работата ми допада, затова силно желаех да се включа пак. За последно работих през лятото в Созопол като помощник-готвач.“, разказа Петър.

Кметът на с. Моравица Коно Жилковски сподели, че малките населени места имат нужда от повече такива програми, които да са с по-голяма продължителност:

„Програмата за осигуряване на обучения и заетост на млади хора до 29-годишна възраст е прекрасна. Заплащането също е добро. Кметствата определено имат нужда от помощта на младежите, защото винаги има недостиг на работна ръка. Особено силно това се усеща през пролетта.”, каза още Коно Жилковски.

Средствата за изпълнението на програма „Обучения и заетост на младите хора“ възлизат на 151 004,40 лв. и са предоставени безвъзмездно по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 на Министерството на труда и социалната политика. Лицата ще работят на пълен работен ден и ще получават минимална работна заплата.
2018-01-24 15:20:29