Държавата отряза десетки, завлечени от фалирала болница

Държавата отряза десетки, завлечени от фалирала болница

Завлечени с изработените си пари във фалиралата общинска болница в Оряхово хора удариха на камък в опитите да потърсят помощ от Министерство на здравеопазването. Част от  персонала на закритото здравно заведение състави подписка и я изпрати до ведомството с искане да се окаже натиск върху синдика на МБАЛ-Оряхово, който така и не изплатил изработеното от тях.

Надеждите на медицинския персонал, който чака парите си вече повече от 5 години след затварянето на болницата, бяха попарени от здравните чиновници в София. Нещо повече, подписката на ощетените била препратена „по компетентност“ до общинския съвет в Оряхово. Във връзка с маневрата администрацията в крайдунавското градче излезе с позиция на сайта си. В нея се казва недвусмислено, че препращането е „лицемерно, безотговорно и демагогско“. Според кметския екип и общинския съвет в Оряхово хората не търсят обяснения, а помощ, при това не методична и деликатно припомнят,  че местната управа никога не е била собственик на активите на фалиралото здравно заведение, което било търговско дружество. Освен това, няма финансови механизми от общинската хазна да се погасяват задължения на затворената болница.

„Не знаем дали фалитът на МБАЛ-Оряхово и на други общински болници е държавна политика. Ще ни се да вярваме, че не е така. Но…на практика така излиза“, се констатира още в официалната позиция и се цитира порочната нормативна уредба в здравеопазването, която посича наред всички по-малки медицински центрове в страната.

От общинската администрация в Оряхово настояват също здравното министерство да направи последващ одит на финансовите операции и да окаже натиск върху синдика за бързо разпродаване на болничното имущество, което би генерирало пари за разплащане със служителите.
2018-01-09 09:28:24