"Спасителна лодка" вози смелчака, извадил кръста в Козлодуй

Денис Гърлов извади кръста на Богоявление в Козлодуй

Двадесет и четири годишният Денис Гърлов беше щастливецът, който пръв се докосна до богоявленския кръст и получи благословията на отец Пламен на връх църковния празник. Десетки граждани бяха в „Ботев парк”, за да присъстват на ритуала. Павел Антов, Тихомир Иванов, Ангел Орлов, Мариан Йосифов, Тихомир Йорданов, Дионисий Каменов и Мирослав Вашков бяха останалите смелчаци, които скочиха във водите на Дунава на Богоявление.
Хвърлянето на кръста е символ на слизането на Христос във водите и тяхното освещаване. Във водата влизат да извадят кръста хора, които вярват, че това ще им служи за здраве и освещение. Днес в река Дунав бяха и спортисти от Спортен клуб „Атом”, които доброволно взеха участие в ритуала с демонстрация по гребане на спасителен екип.
„Пожелавам здраве, късмет и много благополучие на всички жители на община Козлодуй”, каза Маринела Николова, а отец Пламен пожела благоденствие и благодат през новата година. Денят на Кръщение Христово, Богоявление, Йордановден, Водици, започна с празнична литургия в храм-паметник „Света Троица”.

След църковната служба кметът, зам.-кметът, председателят на ОбС отбелязаха годишнината от рождението на Христо Ботев заедно с десетки граждани. Под звуците на духов оркестър празнично шествие премина от църквата в Козлодуй до бюст-паметника на революционера, където се поднесоха венци и цветя в негова чест.
С празнична програма и представяне на книгата „Свещената педя Българска земя – Козлодуйски бряг” с автор Николай Пачев ще бъдат почетени 170 години от рождението на Христо Ботев на 16 януари в зрителна зала на НЧХП „Христо Ботев - 1879”
2018-01-06 15:14:34