Късмет даде на строител да грабне кръста в Мездра

Късмет даде на строител да грабне кръста в Мездра

13 смелчаци от общините Мездра, Враца, Роман, Попово и Божурище се осмелиха да се хвърлят в ледените води на р.Искър, за да участват в ритуала по „спасяване“ на кръста на големия християтнски празник Богоявление. Най-бърз сред тях бе 30-годишният мездренчанин Калин Наумов, който работи като строител в София.

Отбелязването на празника в Мездра започна с тържествена света литургия и водосвет, отслужени от енорийския свещеник Данаил Цинцарски. След освещаването в мездренския храм „Св. Георги Победоносец“, миряните се отправиха към моста над река Искър, в близост до Археологически комплекс „Калето“, където се извършва ритуала по „спасяване“ на Богоявленския кръст.

След хвърлянето на богоявленския кръст смелчаците на възраст от 18 до 55 години скочиха в ледените води на р. Искър. Сред тях имаше студент, треньор в спортното училище в гр.Враца, кинезитерапевт, кадрови войник, охранител, бизнесмен и счетоводител. Най-бърз бе Калин Наумов от Мездра, който многократно е участвал в ритуала,  но за първи път е победител.

„Този път усещах, че именно аз ще хвана кръста, но винаги решаваща роля има късмета. Усещането е неописуемо. Пожелавам на останалите участници и всички хора много здраве, щастие и късмет“, каза Калин Наумов.

Кметът на Община Мездра бе първият, поздравил победителя. „Йордановден е празник за всички християни. Радвам се, че именно вие успяхте да хванете кръста. Пожелавам Ви здраве и успех във всяко начинание“, каза инж. Генади Събков.

От църковното настоятелство на мездренската църква дариха на победителя парична награда от 100 лева. Кметът на Общината инж. Генади Събков връчи на всички участници по бутилка вино, с пожелание да „се сгреят“ след самоотвержената им проява.

В Зверино също се проведе ритуал по „спасяване“ на Богоявленския кръст. В ледените води на река Златица се хвърлиха над 20 смелчаци. Най-бърз бе 21-годишният Ивайло Бояджиев. Той поведе и мъжкото хоро, което бе съпровождано от част представителите на известната в цяла България формация „100 каба гайди“.

Имен ден днес празнуват 651 жители на Община Мездра.
2018-01-06 13:46:45