Кмет скочи срещу организирана подписка

Кмет скочи срещу организирана подписка

С официална позиция относно организираната подписка за отделянето на Видин, Враца и Монтана от България и присъединяването към Румъния излезе кметът на община Бяла Слатина Иво Цветков.

„УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, с настоящото  категорично  се разграничаваме от твърденията на господин Борис Каменов, изразени  в излъчените и публикувани материали, касаещи отделяне на Видин, Враца и Монтана от България и присъединяването им към Румъния.

Обявяваме се против подобна инициатива, целяща единствено  дестабилизация, напрежение и насаждане на антиправителствени настроения във връзка с председателството на България на Съвета на Европа. Подобни сепаратистки настроения на фона на случващото се в Европа застрашават единството на България като символ на стабилност и балансьор на мира на Балканите.

„Северозападът сме известни с това, че сме борбени хора” се казва в информацията. Да, но борбени в желанието  си да бъдем единни и да пазим неприкосновеността на Родината, още повече, че в чисто исторически план Северозападът винаги е бил и е неделима част от България. Още по- вярно е, че сме преди всичко истински патриоти и родолюбци, пазещи своята националност и традиции. Горди наследници сме на свободолюбивия дух на Ботев и Левски, дали живота си за единна България и подобни нелепи идеи  в подкрепа на едно абсурдно желание са най- малкото необосновани, обществено укорими и национално безотговорни.  

Спазвайки принципа на върховенството на Закона не бива да забравяме основния нормативен акт на държавата- Конституцията, който е еманация на народния суверенитет: „Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания. Териториалната цялост на Република България е неприкосновена.“

Уважаеми колеги кметове, уважаеми граждани, които живеем на територията на областите Враца, Монтана и Видин, нека не се поддаваме на подобни провокации и нелепи твърдения! Нека бъдем отговорни към действията си, да отстояваме българщината, националните си ценности и интереси!”, се казва в позицията на кметът на община Бяла Слатина Иво Цветков.

 
2018-01-04 16:13:35