Мездра очарова млади французи

Мездра очарова млади французи

От 5 дни 12 френски студенти, членуващи в Асоциация “Солидарност Франция - България“, гостуват на потребителите в комплекса за социални услуги за деца и лица с увреждания в Мездра. Младите хора, отдадени на  развитието на  френско-българската солидарност, организират и подкрепят множество хуманитарни акции и инициативи. Гостуването им в Мездра е в рамките на проект „Коледа в България“, който се изпълнява вече 19 години.

„Всяка година идваме в България, за да се грижим за деца в различни градове. Бяхме в Брацигово, Пловдив. Това, от което сме очаровани в Мездра е, че тук хората, които се грижат за децата и младежите в нужда, са изключително мили, любезни и отдадени.

Гостите готвят, играят и се забавлявават пълноценно в социалния център в железничарския град. Те дори посрещнали новата година на централния площад заедно с гражданите.

„Лесно е да полагаме грижи за хората в нужда, тъй като виждаме, че правим нещо добро, а най-важната цел на проекта ни е да сме полезни“, разказва Реми Дюмас.

Днес директорът на Комплекса за деца и лица с увреждания Диана Вутова и младежите заведоха френските студенти да разгледат Археологически комплекс „Калето“. Ръководителят на обекта инж. Димитър Павлов разказа за историята и откритите находки в комплекса, след което показа залите. Гостите останаха очаровани, но най-силно впечатление им направи стрелбата с реплика на средновековното оръдие трибучет.

Французите се срещнаха и с кмета на Общината, който им разказа за живота в Мездра и 27-те прилежащи населени места. Инж. Събков запозна гостите с основните дейности, проекти и институции, чрез които общинска администрация се грижи за хората в нужда.

„В социалната сфера имаме 2 болници, 7 училища, 5 детски градини и 2 центъра. В Общината  действат още Дом за стари хора и социален патронаж, с който се осигурява храна и услуги на възрастни и социално слаби хора. Функционира и социална трапезария, чрез която осигуряваме топъл обяд на 90 лица“, каза още кметът.  

Кметът поздрави младежите, с това, че отдават време и усилия за реализирането на благородни каузи за хората в нужда.

Студентите подариха на децата и младежите в комплекса за социални услуги надуваем замък, който се монтира и вече служи за на много игри и положителни емоции.
2018-01-03 16:18:53