Светла Дамяновска представи „Синини върху душата“ в Мездра

Светла Дамяновска представи „Синини върху душата“ в Мездра

Много творци, приятели и почитатели уважиха премиерата на книгата „Синини върху душата“ на Светла Дамяновска- гл. експерт „Култура и Художествена галерия“ в Община Мездра и дългогодишен председател на Литературен клуб "Христо Ботев" към градското читалище „Просвета-1925“. Творбата бе представена в Ритуалната зала на Общинска администрация.

„Синини върху душата“ съдържа 44 стихотворения и 4 есета, олицетворяващи вътрешната вселена на човека. Книгата се състои от три основни цикъла: „Любовни синини“ „Шамарите на всекидневието“ и  „Синила от бича“. Самите заглавия провокират и настройват читателя да очаква сериозни, трудни , важни теми и преживявания.

Пред своите приятели и почитатели Светла Дамяновска представи рецитал на избрани откъси от трите цикъла на книгата, започвайки с любовно-трагичния полиптих „Монолози на Мара Белчева“. Авторът се превъплъти в лирическия образ на поетесата и пресъздаде душевните терзания, белязали тежкия й житейски път. 

Утвърдени творци, приятели и експерти в сферата на културата и образованието представиха своя прочит на книгата. Детайлен анализ на творбата направи и Павлина Русева- главен библиотекар на НЧ “Просвета-1925“ - Мездра и секретар на Литературен клуб „Христо Ботев“.

„Четейки  „Синини върху душата“ усещаш още по-силна горчилката и възмущението на авторката от съвременната българска действителност. Чувствата са нажежени до краен предел, изразните средства подчертават тази емоция, глаголите и тяхното струпване усилва емоционалното въздействие. Всичко това допринася за силата на изказа и внушенията на поетесата.

Гост на литературната премиера бе и кметът на Община Мездра инж. Генади Събков. Той поздрави Светла Дамяновска за великолепната творба, пресъздаваща актуалните проблеми, тревоги и терзания на съвременното общество и й пожела здраве и още много творчески успехи.

 
2017-12-15 15:08:01