Василий Ковяр представи първата си самостоятелна изложба Снимки

Василий Ковяр представи първата си самостоятелна изложба  Снимки

Уникалният майстор на каратето и учител на хиляди доказани спортисти Василий Ковяр подреди първата си самостоятелна изложба. Основоположникът на Клуба по източни бойни изкуства „Лотос“ представи пред широката общественост на Мездра живописни художествени творби и произведения от ковано желязо.

В началото на мероприятието бе представена впечатляващата биография на живата легенда- на дипломирания майстор ковач, на учителят по източните бойни изкуства, притежаващ черен колан, 3-ти дан, ментор на стотици ученици, положили над 3 000 изпита за защитаване на степени в каратето,  доказан инструктор по бойна подготовка на специални части, участник във военни действия в Афганистан, отличен с 3 ордена за трудова слава майстор ковач, бивш депутат в парламента на Сумска област.

Председателят на Литературен клуб „Христо Ботев“ и гл. експерт „Култура и художествена галерия“ Светла Дамяновска направи анализ на 33-те произведения, които майсторът представи пред десетки ученици, приятели, близки и почитатели. Обобщено бе, че в експозицията присъстват творби от ковано желязо и други метали, дърворезби и шедьоври на изобразителното изкуство. Повечето от живописните произведения на Василий Ковяр са натюрморти. Друга, открояваща се група, са пейзажите. Авторът ни поднася гледки от България, Македония, Украйна, Япония. Няколко от произведенията на Василий Ковяр съдържат и човешки образи и фигури. Такива са повлияните от екзотиката на изтока „Монах и бамбук”, „Самурай” и др., както и „Дамата в червено”, вдъхновена от картина на Моне. Единствения портрет в експозицията е на Жанета Маринова - ст. експерт „Спорт, младежки дейности и работа с деца“ и негов голям приятел. Незавършеното произведение „Иисус” пък претворява представата на автора за Синът Божи, в един по-стилизиран вариант.

Сред гостите на изложбата бе и кметът на Община Мездра инж. Генади Събков, който поздрави Василий Ковяр, отбеляза  големия му принос за развитието на спорта в Мездра и апелира да се почерпи пример от многобройните таланти, себеотдаване и скромност на учителя.

„Таланти като твоя, Василий,  не могат да се скрият дори зад пословичната скромност, която непрестанно демонстрираш. Това, което Господ и родителите ти са ти дали, не можеш да скриеш от никой. Хората сме свикнали трудно да оценяваме авторитетите, но когато застанем в тази зала и видим творбите ти, няма как да не паднем на колене и да кажем - Да, има велик човек и той е наш съгражданин. Ти, Василий, си подарил на нашата Община години наред изключително упорит труд, свързан с обучение и възпитание на нашите деца. Днес се показваш и в друга светлина като любител художник, претворил частица от сърцето си на статива. Човек-оставил много на поколенията. Подаръкът, който си дал на нашата община, е огромен и ние не можем да ти се реваншираме подобаващо, но с колегите от общинска администрация можем да ти създадем по-добри условия да продължиш да работиш като художник и да развиваш и таланта си на инструктор. Гордеем се, че си наш съгражданин и аз бих се обърнал към присъстващите - Побързайте да се докоснете, да пипнете този човек!“, каза в словото си инж. Събков.

Кметът подари на Василий Ковяр професионален настолен статив и палитра за смесване на бои. Авторът, с пословичната си скромност, благодари на присъстващите, че са уважили труда му, а на кмета, че го е оборудвал с необходимото му пособие, благодарение, на което ще може да твори навсякъде.


1
2
3
4


2017-12-13 13:32:36