Наляво, надясно или напред?

Наляво, надясно или напред?

„Илийчо Лачовски е голямо откритие за ГЕРБ!“, възкликна миналата година тогавашният кандидат-президент от управляващата партия Цецка Цачева по адрес на кмета на община Кнежа. Похвали младият градоначалник получи и от „селекционера“ на местни кадри в ГЕРБ Цветан Цветанов по време на негова визита в града. 

Лачовски е на 38 години и управлява Кнежа малко повече от 2 години. Кадър от бизнеса с твърди десни принципи – така го приемат земляците му. Преди дни същият кмет, определян за „откритие“ на най-голямата партия в дясното ни пространство, въведе важна социална реформа. Предложи и получи съгласие от общинския съвет да направи безплатни всички ясли, детски градини и млечни кухни на територията на общината. Кметът е помислил и за субсидирането на услугите – от реализирани икономии в местната хазна. С падането на таксите в детските заведения, убеден е той, всички деца ще получат равния си шанс за достъп до образование.

Мярката на десния по убеждения кмет вероятно за мнозина е чудна на фона на „колеги“ от неговата партия, които мислят точно в обратната посока – вдигане на таксите за посещения в забавачки. Някои недоброжелатели биха възкликнали: „Това напомня комунизма!“, „Всичко безплатно излиза скъпо“ или „Стига с тоя популизъм!“. Всеки може да чете както Дявола - Евангелието, но равният шанс на бедни и многодетни семейства да пращат децата си в учебни заведения, дори да бие на ляв политкурс, ще донесе желани социални и икономически ефекти особено в регион с преобладаващо безработно, ниско грамотно и оскотяващо население. В такава среда цел номер едно на политика – независимо ляв или десен, трябва да е подобряване на жизнения стандарт. Откъде започва той? От образованието, разбира се. И няма по-добър начин да ангажираш деца в науката, от това да им отвориш широко вратите на учебните центрове още в ранна детска възраст. Това е и възможност за всяко бедно многодетно семейство да потърси препитание, докато детето му се учи наред с тези, които имат пари за такси.  

Чест прави на „откритието“ на ГЕРБ, че се осмели да завърти политическия волан леко наляво в името на поверената му община.  В реформата личат смелост и хъс на млад кмет, готов на непопулярни мерки за бъдещето на Кнежа. И не, това не е „олевяване“ или популизъм, това е очовечаване на политиката – дясна или лява, синя или червена. Защото няма как да го играеш либерал и капиталист сред обедняващо и полуграмотно население, което държавата ще трябва да хрантути с помощи, докато свят светува. Няма как също да се оспори и фактът, че най-надеждната и належаща инвестиция е тази в децата и тяхното образование. Особено в Северозапада, където младите семейства бягат всеки ден, именно заради невъзможност да покриват разходите за нуждите си. Адмирации заслужава всеки кмет, осъзнал тези проблеми, надскочил партийната реторика и посегнал към икономиите в хазната, за да инвестира в бъдещето - качеството на човешкия ресурс. Остава въпросът, ако в малка община като Кнежа могат да субсидират равния достъп до обучение на децата, какво спира по-големите администрации да сторят същото? 

Петя ВАЛЕНТИНОВА
2017-12-05 16:32:21