Школо създава уникална среда за развитие на потенциала

Школо създава уникална среда за развитие на потенциала

Димитър Марков е роден в Мездра. Завършва френска езикова гимназия, след което следва в Софийския университет. Притежава квалификационни степени по българска филология и френски език. До момента е работил изцяло в сферата на образованието. Бил е учител в Згориград и Мездра. От 20 г. е директор на СУ „Васил Кънчов“ и междувременно преподава по френски език.

 

Господин Марков, СУ „Васил Кънчов“-Враца стана едно от най-модерните в страната, как се постигат такива видими за всички резултати?

В нашето училище се обучават повече от 500 деца, разпределени в общо 22 паралелки. При образованието на големите ученици акцентираме върху две различни направления. Едното е хуманитарният профил, при който е засилено изучаването на български и английски език, както и на история. Продължаваме и с обучението по мениджмънт в предприемачески паралелки. Предлагаме на учениците и професионалното направление „сътрудник в малък и среден бизнес“. Относно модерната ни база, за която ме питате, всичко, което виждате се постига на първо място с много труд, с амбиция, желание и хъс. Това е плод и на усилията на целия педагогически колектив. Като стана дума за модернизация искам да кажа, че с помощта на Община Враца и на кмета Калин Каменов, който е наш бивш възпитаник, ние бяхме включени в един норвежки проект, чрез който през месец февруари 2017 г. с около 310 000 лева бяха подменени изцяло радиаторите в двата училищни корпуса. С около 50 000 лева обновихме и физкултурния салон, на който сложихме подово отопление и специална настилка, които го правят изключително модерен и функционален. Освен това монтирахме вентилационна система, която се управлява автоматично и пречиства въздуха. По думите на специалисти физкултурният ни салон се нарежда редом до трите най-модерни в страната. Ние сме едно от малкото училища, въобще в България, които имат и втори физкултурен салон, който е предназначен единствено за  най-малките ни възпитаници. Отделно имаме и спортна площадка с изкуствена настилка, която до колкото знам е най-голямата от подобен вид във Враца. Базата действително е една от най-модерните и това ни задължава да бъдем още по-активни в това децата да постигат още по-големи успехи в областта на спорта. Учениците ни се обучават отделно в два самостоятелни корпуса, които се намират в общия двор на училището. Единият се посещава от децата от първи до четвърти клас, а в другият са учениците от 5 до 12 клас. Това е нещо, което отличава училището ни от останалите, освен това родителите са изключително доволни, че малките нямат съприкосновение с големите. По този начин осигуряваме спокойствието и комфорта на всички. Ние сме на едносменен режим, което дава възможност  децата да имат време както за решаване на домашни, така и за развитие на своите способности. Следобедите имаме много извънкласни форми по проект „Твоят час“. Действат сформирани различни групи според интересите на учениците, както и такива за деца с обучителни затруднения. Децата си имат свои самостоятелни стаи, в които учат и след това провеждат допълнителните си занимания – нещо, което няма как да се случи в училищата, в които се учи на две смени. Столът ни също е модерен и се намира в отделна сграда. В него обядват около 100-150 деца. Материалната ни база постоянно се обновява. Наскоро благодарение на подкрепата на родители на наши деца в двата корпуса на училището бяха изградени две чешми на етажите. В двора бяха направени и няколко къта за отдих. 

Със сигурност материалната база носи престиж на училището. Как стои въпросът с успехът на учениците и развитието им в професионалните направления?

Ние мислим за бъдещето развитие и реализация на нашите ученици. В тази връзка искам да кажа, че от 1 година насам тук функционира клуб „Кариера“. Той се намира на първия етаж и има специално оборудване. Там консултанти от училището и специалисти от кариерния център към РУО-Враца успяват да помогнат да учениците да направят най-правилния избор за това къде да продължат своето средно или висше образование, както и коя е най-подходящата професия за тях. Това е важна тема, защото в днешно време младите се записват някъде да учат, само колкото да не започнат веднага след завършване на училище работа, а това не решава проблема, а само го отлага. Именно за това е редно да избират разумно и ние ги подпомагаме активно, за да не си губят времето с изучаването на нещо, което никога не биха работили. 

Продължаваме да каним при нас известни, реализирали се в различни направления, личности. Те се срещат с нашите ученици, разговарят и споделят колко и какъв път са минали, докато успеят да намеря своето поприще за изява.  Така се опитваме на вменим идеята, че дори и в България има хора, които честно и професионално развиват своя бизнес и успяват. Инициативата се посреща с огромен интерес от страна на учениците. Сред гост-лекторите се открояват имената на Слави Трифонов, Миролюба Бенатова, вторият български космонавт Александър Александров, Екатерина Дафовска, Ивайло Калфин, Андрей Новаков, Христо Мутафчиев, Любен Дилов-син, семейство Алгафари и много други. В тоя ред на мисли очакваме през януари гостуването като гост-лектори на акад. Антон Дончев и Влади Въргала.

След броени дни училището ще отбележи своя 80 –годишен юбилей. Събитията, включени в програмата на честването започнаха. Разкажете ни за тях и какво следва?

От училището можем да се похвалим с изграждането на паметник на патрона на училището-Васил Кънчов, който направихме изцяло с помощта на дарители. Сред тях освен много родители бяха и учители, граждани, фирми, общественици, както и шоуменът Слави Трифонов, който подпомогна каузата на нашите възпитаници с 10 000 лв. Направата на паметника струваше около 60 000 лв. и сега вече можем да си отдъхнем, защото успяхме да се разплатим с хората, които осъществиха идеята ни.

Преди дни обновихме музейния кът на училището. В него с помощта на снимки, макети и архивни документи се разказва историята на СУ „Васил Кънчов“ и неговият патрон. Това са важни неща, които е добре всеки наш ученик да знае и помни.

Проведохме и бал на талантите, по време на който имаше концерт и благотворителен базар на рисунки. Събраха се около 1 800 лв. С част от парите по инициатива на учениците поръчахме аксесоари (шалчета, значки, ризи) с емблемата и логото на училището.

Направихме преди дни и викторина, посветена на живота и делото на Васил Кънчов. В нея се състезаваха петокласниците. Днес /1 декември/ очакваме Митрополит Григорий, който ще отслужи тържествен водосвет и с това ще бъде дадено началото на кулминацията на честванията ни. На 4 декември пък ще имаме спортен празник. Тогава ще има и среща на випуските. Очакваме над 150 гости (бивши учители и възпитаници). Те ще пристигнат от различни краища на страната ни, както и от чужбина, за да се срещнат отново и да си спомнят за своето родно училище.

Кулминацията на нашата богата програма е на 5 декември от 17 часа. Тогава в голямата зала на ДКТ-Враца ще имаме тържествен концерт-спектакъл. Освен нашите възпитаници на сцената ще излязат и национален фолклорен ансамбъл „Българе“. Събитието ще бъде поздрав за всички наши бивши и настоящи учители и ученици, както и за всички врачани. Очакваме залата да се изпълни до краен предел от гости. Именно тук е мястото да благодаря на бизнесмена Иво Евгениев, който ще осигури средствата за  нейното отопление, за да може нашите деца и гости да се чувстват уютно и всички заедно да се насладим на това, което ще представят учениците и ансамбъла. 

Какви цели си поставяте от сега нататък?

Да продължаваме да обновяваме материалната база и да се утвърждаваме в икономическите дисциплини и хуманитарни профили, които стават все по-атрактивни за учениците.

Силвия СИМЕОНОВА

 
2017-12-01 13:07:58