Блокират пътя за София през Дефилето

Блокират пътя за София през Дефилето

Флашмоб на второкласния път за София през Искърското дефиле стягат в сряда кметове и жители на мездренските села Зверино, Елисейна, Зли дол, Игнатица и Очин дол. Протестът е назначен за сряда /29 ноември/ и ще се проведе от 9 до 10 ч. на път II-16 не пешеходната пътека на ул. „Никола Войновски“ в село Зверино, информираха днес от инициативния комитет. Уведомителните писма за стяганото гражданско недоволство бяха връчени преди броени часове на областния управител на Враца, общинската администрация в Мездра, управата на ВиК-Враца и другите компетентни институции. Поводът за недоволството на хората е почти 100-процентното увеличение на цената на питейната вода, което прие енергийният регулатор преди 2 седмици. Местните протестират, защото нямат възможност да плащат новите суми и не виждат обективни аргументи за увеличението.

„Преди десетилетия местните с голи ръце са градили водопроводите. В селата се ползва предимно гравитачна вода, която идва от планината. Инвестициите са незначителни, а на места такива въобще няма и авариите са често явление“, твърдят  недоволните жители на Искърското дефиле.

От своя страна, управителят на ВиК-Враца Ангел Престойски заяви в национален ефир, че дружествата са задължени от държавата да изравнят цените навсякъде – без значение дали се използват помпи, или не. Освен това трябвало да покриват направени инвестиции.

"В последните седем-осем години са подменени 18 км водопроводи, всичките водоеми на тези села са изцяло ремонтирани", заяви инж. Престойски. Той прие на среща при себе си недоволните кметове, но те останаха непреклонни и категорични да се борят за правата си.

На събрание в читалище „Факел“ в Зверино в събота вечерта се събраха над 120 души, които заявиха готовност да се включат в протестите. Избраният инициативен комитет днес уведоми институциите за готвените протестни действия.

 
2017-11-27 15:57:25