Христо Мутафчиев гост на земляческа среща

 Христо Мутафчиев гост на земляческа среща

Земляческа среща на живеещите в София оряховчани се проведе в столицата. Проявата бе открита н паметните думи на секретаря на крайдунавската община Христина Цонева, превърнали се в мото на събитието.

„Оряхово не е просто географско местоположение или административна единица. То е сърце, което пулсира в гърдите на малките, разпилени частици...то е любов!”

Инициираната среща стартира с представление на актьорите от  „Сребро в косите, искри в очите”, наречена „ Пролетна измама”. Залата на Сити Марк Арт Център – София бе препълнена с гостите, чиито трепети от срещата не стихваха. На тротоара пред залата свириха оряховските деца от духовия оркестър на ЦПЛР – ОДК „Людмила Живкова”, които не спираха да привличат вниманието на любопитни минувачи, които дори ги питаха от къде са,  и получаваха отговор с гордост.

На срещата присъстваха над двеста представители на крайдунавския град, някой от които напуснали родното си място от дълги години. Много са хората, чиито имена заслужава да бъдат споменати, но няма как да не се отбележи това, което каза за срещата една крехка, малка жена, научила доста оряховчани, вече отдавна във времето да обичат всяка дума и да намират с нея път към сърцето, а именно – г-жа Пенка Ангелова, Директор на НУ „Св. Св. Кирил и Методий” – гр.Оряхово: „Гордея се с вас, деца! Благодарение на вас всеки присъстващ успя да се потопи в оная далечна, задушевна атмосфера от разказите на Йоков, Елин-Пелин, Радичков и се върна към своите корени, малкото градче Оряхово, кротнало се на брега на Дунав, но и издигнало се по баирите, приличащо на Велико Търново. Публиката вдъхна аромата на крайречните върби, чу тихото подплиснуване на великата река, усети топлинката на онова гнезденце, от което всички са излитнали, защото някой там им е пришил крилца...”

Сред зрителите бяха множество всепризнати хора: лекари, художници, поети, учители, журналисти, технократи, администратори, бизнесмени .... всеки един значим със своя честен труд. Гост на проявата председателят на Съюза на българските артисти – г-н Христо Мутафчиев, който ще играе на оряховска сцена на 21 декември в постановката  „Разпитът”, посветена на 180 години от рождението на Васил Левски, пресъздаваща сцени от последните дни на Апостола на свободата.

Развълнуван от срещата с всички свои съграждани кметът на община Оряхово Росен Добрев  изказа благодарност на всички спомогнали за нейното осъществяване и най-вече на основният „виновник” – двигателят на всички културни мероприятия в общината – г-жа Христинка Цонева, след което покани гостите да си поприказват на чаша хубаво оряховско вино от избите на „Бургозоне”.

           

 


1
2


2017-11-27 13:47:02