Форум за европредседателството в Козлодуй

Форум за европредседателството в Козлодуй

Козлодуй беше домакин на третата от поредицата срещи в област Враца, организирани по повод 10 години от членството на България в ЕС и предстоящото ни европредседателство. Във форума, който се проведе в Дома на енергетика участваха евродепутатът Владимир Уручев, народният представител Красен Кръстев, заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, заместник-областният управител Мирослав Комитски, кметът на Козлодуй Маринела Николова, ръководителят на управление „Експлоатация“ в АЕЦ „Козлодуй” Славян Лачев, заместник-директорът на ОбД на МВР Николай Григоров.

Темата на дискусията бе „Развитие на регионите – насърчаване на ефективното партньорство в сигурността и енергетиката”. Основната презентация за членството на страната ни в ЕС направи заместник-областният управител Мирослав Комитски. Той подчерта, че голямото мнозинство от българските граждани оценяват като положително членството в Европейския съюз и че то е допринесло за подобряване на условията на живот в страната. „България е получила три пъти повече средства, отколкото е внесла в съюза, без да се броят многобройните чужди инвестиции. Община Козлодуй е реализирала през периода 2007-13 г. 17 европроекта на стойност 23 млн.лв., а само от началото на новия програмен период те са 16, за 12 млн.лв. Доказателство за тези резултати бе и награждаването на кмета на общината Маринела Николова с приз за кмет на годината точно за „ефективно управление на проекти за градската среда“, заяви още Комитски.

Евродепутатът Владимир Уручев се спря на бъдещите предизвикателства пред единния енергиен пазар. Той подчерта, че българите трябва да започнем да мислим по-глобално за енергийните проблеми, които можем да решим чрез партньорството със съседите ни,членки на съюза. Декарбонизацията, която ще засегне топлоцентралите, газовата свързаност и развитието на технологиите за съхраняване на енергия прави трудно начертаването на дългосрочни стратегии в енергийния сектор, подчерта той.

Заместник-министър Станков представи съпътстващите събития, които ще домакинства Министерството на енергетиката. Едно от тях ще бъде на територията на АЕЦ, където 120 експерти от всички страни-членки ще се запознаят с постиженията на нашата централа. Той похвали сегашното ръководство на АЕЦ Козлодуй за получената лицензия за удължаване живота на 5 блок и постигнатата печалба за деветмесечието в размер на над 100 млн.лева.

Като добра определи работата на полицейските управления в Козлодуй зам.-директорът на Областната дирекция на МВР Николай Григоров. Той подчерта, че високите изисквания за сигурността на територията на АЕЦ се постигат в успешно партньорство с всички заинтересовани институции.

Кметът на община Козлодуй Маринела Николова поздрави всички участници във форума и подчерта, че община Козлодуй ще продължи да се развива с успешно реализираните европейски проекти. Кулминация на проявата бе концертът на талантливите козлодуйски деца.
2017-11-26 18:39:34