Откриване на постоянна прицърковна музейна сбирка в Бяла Слатина

Откриване на постоянна прицърковна музейна сбирка в Бяла Слатина

С водосвет на 29 ноември официално ще бъде открита постоянната прицърковна музейна сбирка в храм „Св. Параскева” гр. Бяла Слатина. Събитието ще се състои в 15 ч. В рамките от месец май до ноември по проект „Безценното наследство” в свободната балконска част  бе изградена инсталация с подходящо  осветление,  бяха поставени подови настилки и витрини. Иконографът Марио Беров реставрира старите икони. Всичко това, бе подкрепено от църковното настоятелство и от община Бяла Слатина.

Важна част от проекта бяха и предвидените чествания и беседи. Първото бе на 2 юни, когато почетохме паметта на Ботев и неговите четници - един от които е Кольо Черкеза, погребан в църковния двор. Изнесохме историческа беседа за живота и делото на смелия Ботев четник. Другите  беседи бяха на тема : „Вяра, надежда и любов”. „Из житието на св. Петка”, „Въведение Богородично - Ден на християнското семейство” и „Иконата през вековете”.

Във връзка с честването на 130-годишнината  от освещаването на нашия храм издадохме църковен юбилеен бюлетин „Светлик“. В постоянна експозиция са подредени фотодокументи и текстове включващи : храмовата летопис, исторически факти за града,  историческа справка и снимки на Ботевия четник Кольо Черкеза. Сред най-ценните експонати са: реставрираните икони,  старопечатни богослужебни  книги, църковна утвар и други експонати, показващи историята на храма и нашия град.

Проектът бе финансиран по Програма за малки проекти, администрирана от сдружение "Първи юни" и изпълнявана с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България” Неформалната гражданска група  „Светлик”, заедно със църковното настоятелство изпълниха идеята за създаване на постоянна експозиция в храм „Св. Параскева” гр. Бяла Слатина. Нашата църква има 130 годишна история и е един от културните символи на Бяла Слатина. 

Активното включване на групи граждани в дейностите по проекта и подкрепа им са основание за гарантиране на устойчивост. Реализираният проект ще подобри културата и просветата на учащи, учители и граждани.

Църковната музейна сбирка ще бъде постоянен център в служба на обществото, отворена за гражданите. Тя ще съхранява паметта и историята на храм „Св. Параскева”, делото на свещеници – поборници, революционери от Освобождението, известни личности свързани с църковния и културно просветен живот чак до наши дни. Запознаването на посетителите с християнското изкуство, култура  и история ще обогати техните знания и морално естетически ценности. 

           

 

 

 

           
2017-11-25 10:50:33