Отбелязаха годишнина на клуб „Бяла Злата”

Отбелязаха годишнина на клуб „Бяла Злата”

Хората от третата възраст в Бяла Слатина имаха двоен празник на Въведение Богородично, популярно още и като Ден на християнското семейство. Те отбелязаха 35-годишнината на своя клуб „Бяла Злата” и пет години от появата на своята фолклорна група „Настроение” с ръководител Валентина Алексиева. 

През есента на 1982 година около тридесет ентусиазирани пенсионери се събират в къщата на Васил Ябленски и основават клуб. Председател става Марко Проданов. Оттогава до днес „Бяла Злата” се преобразява в място за срещи и раздумка, за приятни занимания и богата дейност по инициатива на членовете на организацията. Дванадесет години от живота и енергията си отдава на клуба, като негов председател, Костадина Монева. Така започна своите размисли по повод юбилея Надежда Първанова, която днес стои начело на своите връстници и съмишленици в пенсионерския клуб. По-нататък тя отброи като златни зрънца изявите на юбилярите през годините. С традиционните празници – църковни, народни и официални и възраждане на народните обичаи Бабин ден, Трифон Зарезан и Баба Марта; Денят на Освобождението (3 март), Дните на жената, пролетта и хумора, Еньовден и Денят на християнското семейство, когато организират тържества и гостувания на мало и голямо, с честванията на рождените си дни, всеки месец, с участията си в общински и областни културни прояви, фестивали и събития нашите помъдрели родители успяват да се впишат в духовния и обществен живот на Бяла Слатина и общината. Не се борят за надмощие и авторитет, а си сътрудничат с клубовете от общината, областта и страната. Неслучайно представители на пенсионерските клубове в Берковица, Луковит, Враца, Загражден, Гиген, Козлодуй и селата по Белослатинско дойдоха на тържеството да ги поздравят с цветя, сувенири, икона и заедно да се веселят. Така както по време на срещите и съвместните екскурзии в страната и извън нея.

Белослатинските пенсионери се славят с благородството и спомоществователството си. Те плетат чорапи, шапки и шалове, терлици за своите членове и за децата без родителска подкрепа; подпомагат сираци за абитуриентския бал, а по време на коледни тържества стоплят малките си приятели с блага дума и лакомства, с тефтери и химикалки. Преди три години, след наводненията в Бяла Слатина и Аспарухово, се включват в отводняването домовете на седем  от членовете си с труда си и с продукти от първа необходимост. А на хората от пострадалия варненски квартал  изпращат 350 лева. В дарителската сметка на Хитрино се вписват с 225 лева.  Малко, но от сърце.

Активно си сътрудничат и с местните структури на БЧК. В национално състезание, организирано от червенокръстците, те печелят четвърто място сред четиринадесетте отбора от страната.

Част от тях 20 години пеят в групата за стари градски песни „Ехо от младостта” с ръководител Богдан Дянков. Дизайнер и шивач на костюмите е Теменуга Дочовска. Пазят като реликва награди и грамоти от изявите си. Преди пет години, под ръководството на талантливата народна певица Валентина Алексиева, с нейния глас и вдъхновение, се съгражда групата за фолклорно пеене „Настроение”. Кръстник и спонсор на певците е нотариус Анелия Карабенчева. С елегантното си и стилно облекло, отново дело на Теменуга Дочовска и с бродерията на Роза Влахова, те започват участията си в национални, местни и международни фестивали, откъдето имат златни и сребърни отличия, призове и грамоти. Изпълненията им впечатляват не само с прецизната вокална обработка, но и с музиката, зад която през тези години стои Николай Алексиев.

Зад гърба си хората от третата възраст в Бяла Слатина имат и дарители. Това са част от местните фирми и кооперации; Общината, най-вече местният градоначалник, инженер Иво Цветков, юристи. Имат и своите нужди – повече столове за клуба, принтер и музикална уредба. А с диспенсър за топла вода ги зарадва белослатинският кмет Цветков по време на тържеството по повод двете годишнини.

Главният библиотекар в читалище „Развитие – 1892” в Бяла Слатина Валентина Бобойчева откри тържеството на юбилярите, представи гостите и даде думата на председателя Надежда Първанова. С поздрав, букет и подарък се обърна към присъстващите белослатинският кмет инженер Иво Цветков.  Няколко песни изпълниха певците от групата за народно пеене „Настроение”. Развеселиха всички. Създадоха настроение. А малко по-късно с поканата за хоро събраха присъстващите, ръка за ръка, в ритъма на нашенския танц. „Ехо от младостта” честити двойния рожден ден на пенсионерския клуб  с „Песен за Бяла Слатина”. За кратко съпричастен на тържеството бе народният депутат Красен Кръстев. Той също поздрави юбилярите и отпътува за София. Духът наистина стана празничен и весел и мнозина танцуваха и пригласяха на певците от „Настроение”, които поднесоха втората част от своя концерт с още по- обичани и популярни народни песни. Тържеството продължи с поздравителните адреси и подаръците от гостите. Споделена бе и богатата трапеза, отрупана с храна и напитки, та да са живи и здрави хората от третата възраст от Бяла Слатина, техните близки, приятели и съмишленици. Тя бе организирана в местния ресторант „Скът” сред много-много цветя.

 

 


1
2


2017-11-23 15:05:22