Село с грандиозна почит към освободителите

Село с грандиозна почит към освободителите

За пръв път жителите на мизийското село Софрониево честваха  кръгла годишнина от Освобождението от турско робство. Тържеството бе на на най-святото за тях място – старата църква „Свети Никола”. Именно в този храм през ноември 1877 г. поп Радул Гергов отслужва тържествена литургия по случай победата на руските и румънски освободителни войски пред местните първенци и население.

За 140-ата годишнина от паметната дата на святото място бе поставено информационно табло, на което са отбелязани историческите събития и дати, свързани със селото.

Гости на събитието бяха общинските съветници от Мизия Валя Берчева, Галя Ангелов и Цветан Василев, зам. кметът на Общината  Николай Нековски,  историкът и изследователят Николай Пачев, краеведът Петьо Костадинов – Полковника, учители, ученици и граждани.

Беше изнесена тържествена програма, съвместно подготвена от читалище „Пробуда 1927 Софрониево” и основното училище „Отец Паисий“. Репертоарът започна с тематично слово от председателя на читалището Теменужка Желязкова. Участие в художествената програма взеха Дамска певческа група „Чаровници” от читалището, Денислава Бисерова и Боряна Любомирова – ученички в местното училище.

Организаторите на тържественото събитие НЧ „Пробуда 1927 Софрониево”, ОУ „Отец Паисий” и с подкрепата на кметската организация, призоваха гражданите всички заедно да поддържат, съхраняват и предават на идващите поколения историческото наследство на родния край.

Тържеството продължи в малкия салон на читалището, където историкът Николай Пачев изключително увлекателно разказа за събитията и фактите, свързани с Освобождението на селото и региона от Османско робство.
2017-11-21 10:33:19