Оряхово събра политици и бизнесмени

Оряхово събра политици и бизнесмени

Община Оряхово беше домакин на информационно събитие, посветено на десетата годишнина от членството на България в Европейския съюз и предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС. Проявата е по инициатива на Министерски съвет и Министерство на Българското председателство на Европейския съюз в партньорство с Областна администрация – Враца и със съдействието на кмета на Община Оряхово Росен Добрев и председателя на Общински съвет в крайдунавския град Румяна Декова.

„Изборът информационното събитие да бъде проведено в град Оряхово не е случаен, отчитайки отличния опит на общината в сферата на ефективното партньорство в предприемачеството, бизнеса, образованието и управлението на европейски проекти“, заяви при откриването на срещата заместник областният управител Мирослав Комитски. Официални гости бяха евродепутатът Владимир Уручев и народният представител Красен Кръстев, представители на бизнеса, образованието, социалните дейности, неправителствените организации, културата, местната и държавна администрация.

„През първия програмен период в община Оряхово са привлечени инвестиции от ЕСФ и други донорски мерки и инструменти, като са изпълнени 25 проекта в размер на повече от 15 млн. лева. През втория програмен период до момента, в община Оряхово са сключени договори за изпълнението на 6 проекта на стойност 2 млн. лв.“, подчерта Мирослав Комитски.

Евродепутатът Владимир Уручев откри форум на тема „Развитието на регионите - насърчаване на ефективното партньорство в предприемачеството, бизнеса и образованието“ и представи визията на Европейския съюз за развитието на индустрията. „България, която стои на границата на Европейския съюз към най-невралгичния район - Близкия изток, трябва да влезе в Шенген. Това не е просто политическо понятие. Това е възможност за обмен на данни и тогава, когато ние разполагаме с такава база данни ще можем да защитим себе си по-добре и съвместно с другите държави - членки ще можем да постигнем по-голяма разкриваемост.“

Народният представител Красен Кръстев добави от своя страна, че България ще проведе преговори относно сигурността и миграцията, бъдещето на Западните балкани в ЕС, дунавския и черноморски регион и ефективното, справедливо и бързо правосъдие. Кметът на Община Оряхово Росен Добрев увери, че възможностите, които ни предоставя членството ни в Европейския съюз променя нагласата на всички граждани „Правилата задължително трябва да се спазват. Посредством европейските фондове, ние имаме възможност да обновяваме градовете си, да строим и да извършваме много по-добра социална политика. В рамките на няколко години изградихме екип и реализирахме доста добри проекти. Един от тях е залата, в която се намираме в момента. Убеден съм, че социалната политика на ЕС и социалните програми, които ние изпълняваме са изключително ценни за да можем да бъдем солидарни с възрастното население“.

Събитието, посветено на 10 –та годишнина от членството на България в Европейския съюз и бъдещето българско Европредседателство приключи с фолклорен спектакъл „Шепота на старата лоза“ по сценарий на Христина Цонева.




2017-11-13 10:01:30