Пищна заря за Освобождението в Мездра

Пищна заря за Освобождението в Мездра

За първи път в модерната си история жителите на Мездра отбелязаха 140 години от Освобождението на града от турско робство. Точно в 17.30 ч. снощи десетки ученици тръгнаха на шествие от учебните си заведения. Заедно със своите учители те преминаха по ул. „Ал. Стамболийски“ със запалени факли. Множеството се събра пред паметника на Васил Левски, където звучаха възрожденски песни. От двете страни на монумента имаше и гвардейски пост. Под звуците на „Юнаци, лека нощ!“  бе запален вечният огън, символизиращ паметта за хората, дали своя принос за извоюване и запазване на българската независимост.

В словото си кметът инж. Генади Събков направи историческа ретроспекция на събитията, белязали 7-и ноември 1877 г., когато поделение на Лейбгвардейския Драгунски полк, командвано от полковник Лихтанский, влиза в малкото тогава селце Мездра и обявява Освобождението му от османска власт.

„Днес, 140 години по-късно, ние, съвременните жители на разрасналото се и придобило статута на общински център селище – Мездра, сме се събрали да отдадем почит на святото дело по освобождението на поробения от османците за пет столетия български народ, да преклоним глави пред подвига на руската армия и храбрите български опълченци. Да почетем сражавалите се за независимостта на Родината ни руски воини и онези 19 доброволци от мездренския край: 5 от село Типченица, 5 от село Лик, 4 от село Ребърково, 2 от село Моравица и по 1 от селищата Долна Кремена, Дърманци и Мездра. Поклон, дълбок поклон пред всички, сражавали се на живот и смърт за свободата и добруването на България!, каза в словото си инж. Събков.

В тържествената програма се включиха възпитаници на ОУ „Христо Ботев“, Центъра за подкрепа за личностно развитие и Женски народен хор към НЧ „Просвета-1925“ - Мездра. Седмокласничката Марина Петрова от ОУ ”Христо Ботев“ рецитира стихотворението на Иван Вазов „Здраствуйте, братушки”. 

Вокална група „Детски свят” към Център за подкрепа за личностно развитие, с художествен ръководител Анета Петкова и ученици от ІІІб клас на ОУ”Христо Ботев” - град Мездра, с ръководител Лилия Христова представиха  музикално-поетична композиция за родния край. Вокална група  „Детски свят” изпълни  песните: „Къде си вярна ти любов народна”, „Хубава си моя горо”, „Високи сини планини”, „Песен за Мездра” и „Пътнико свиден, пътнико млад”.

Женският народен хор към НЧ „Просвета - 1925 - Мездра” изпя  песните „Българка” и „Хубава Мездра”. 

С едноминутно мълчание бе отдадена почит към геройски загиналите български опълченци и руски, и финландски воини в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.

В знак на преклонение пред подвига на героите бяха поднесени венци и цветя от името на Община Мездра и признателни граждани.

Тържественото отбелязване на 140-ата годишнина от Освобождението на Мездра от турско робство завърши с пищна заря.
2017-11-08 11:30:12