Община Мездра подписа братска клетва в областта на доброволчеството

Община Мездра подписа братска клетва в областта на доброволчеството

Oбщини от цяла Европа, сред които и Мездра, подписаха договор за побратимяване и сътрудничество с Община Куртис, автономна област Галисия, Испания. Община Мездра бе представена от кмета инж. Генади Събков. В церемонията, провела се в град Тексейро, взеха участие генералният директор на "Младежта" в Галисия Сесилия Васкез, кметът на Община Куртис Хавиер Каинсоз, кметовете на общините Онифери и Ница от Сицилия (Италия), Фигейра да Фож (Португалия), Приекули (Латвия), Община Виница (Словакия) и Шурдопоспоки Кожек  (Унгария), с които Куртис разработва съвместни проекти. Проектът е под мотото „Насърчаване на местните инициативи, умножаване на европейските доброволци“.

Сесилия Васкес, генерален директор на младежта, откри събитието, като подчерта необходимостта от създаване на мрежи на солидарността, за да се създаде по-многообразна Европа, благодарение на доброволческата дейност.

"В Галисия ние разбираме тази идея, като поемаме и  ангажимент за единство и да работим заедно, както се вижда от този акт,  защото ние сме една общност“, каза  в словото си госпожа Васкез.

„Ние трябва да дадем гласност на идеите и инициативите, които ни обединяват в това начинание, на това което ни отличава и което ни различава. Този договор трябва да бъде повод за наша всеобща гордост“, сподели кметът на община Куртис Хавиер Каинцос.

„На местно ниво доброволецът може да помогне, да дари усмивка, да спаси живот. Това е безценно. На национално равнище, след формирането на Европейския съюз, животът стана по-безопасен и по-предвидим. Ние живеем на един континент с огромно разнообразие. Трябва да намерим начин разликите ни да бъдат нашето богатство, а не източник на проблеми. Историята показва, че не винаги е лесно. Векове наред Европа се опитва по различен начин да поддържа несигурен баланс на властта или да коригира този баланс, обикновено чрез военни действия. Европейският съюз прекрати вековната борба за господство. Тя е в основата на европейското сътрудничество - никоя държава вече не може да доминира; ЕС е структуриран по такъв начин, че дори големите държави трябва да се съобразяват с това, което повечето държави-членки предлагат. Това е форма на солидарност и доброволна скромност, която развива способността ни да бъдем разумни и да виждаме нещата от гледна точка на другите“, каза кметът на Община Мездра инж. Генади Събков преди подписването на договора.

В събитието взеха участие и петима младежи от Община Мездра, съпричастни към идеите за доброволчеството. На церемонията в градската зала на Тексейро присъстваха и много млади хора от всички държави вече побратимени с Куртис, както и такива част от Програма Еразмус+ от Естония, Турция и Гърция.  Церемонията бе закрита от група  Faragullas Group, които изпълниха традиционни галисийски песни и танци.
2017-11-06 13:27:21