Възстановиха войнишки паметник в Бъркачево

Възстановиха войнишки паметник в Бъркачево

Паметникът на редник Николай Цеков Николов в белослатинското село Бъркачево е напълно възстановен. Той е произведен в старшина, загинал по време на Пражката пролет  в Чехословакия през 1968г. Едва 21 годишен той е изпратен там, заедно с още близо 2200 войници, и става единствения българин, жертва на събитията в бившата социалистическа държава. Той е убит край село близо до Карлови Вари, след което е докаран и  погребан с военни почести. Две години по-късно от завод „Кремиковци", където Николай работел преди да влезе в казармата, вдигнали паметник в родното му белослатинско село Бъркачево.

Но монументът е поруган от вандали, а бронзовата глава – отдавна претопена. За да не бъде забравена историята на поредния войник, загинал нелепо извън България, по идея на брата на Николай проектът е реализиран със съдействието на продуцента Мартичка Божилова и екипът на продуцентска къща „АгитПро“ чрез Националния филмов център към Министерство на културата, на Професионална гимназия по каменообработване с. Кунино и кмета на община Бяла Слатина.

Гости на събитието бяха скулпторът  Стефан Стефанов- директор  на Професионална гимназия по каменообработване с. Кунино и автор на паметника, Дария Горанова- заместник директор на гимназията, режисьорът Стефан Командарев, Веселка Борисова- председател на ОбС Бяла Слатина, инж. Иво Цветков- кмет на община Бяла Слатина и Георги Георгиев- кмет на кметство Бъркачево. Протойерей Тодор Дудов  извърши водосвет за освещение на паметника, след което в знак на преклонение бяха поднесени венци и цветя.

 
2017-11-03 15:10:53