Куп патриотични акции за будителите в Оряхово

Куп патриотични акции за будителите в Оряхово

С колоритни акции и събития община Оряхово отбеляза Деня нанародните будители. Публикуваме кратка информация за всяка от родолюбивите инициативи на местната управа.   

 

Благотворителен концерт на ДГ „Пролет” – гр.Оряхово, под надслов „От деца за деца”

 

По повод Деня на народните будители в ДГ „Пролет" – гр.Оряхово се състоя благотворителен концерт, под надслов „От деца за деца", организиран от Фонд  „Участвам, дарявам, променям" - гр. Бяла Слатина. В концерта взеха участие деца от детската градина, на различна възраст, които изпълниха тематични песни и стихотворения. Събраните средства ще бъдат използвани за нуждите на детските градини на територията на общината.

 

Факелно шествие „Поклон оряховски будители”

 

 По повод празника на народните будители ученици от гр.Оряхово взеха участие във факелното шествие под надслов „Поклон оряховски будители”, организирано от община Оряхово, което премина от ОДК „Людмила Живкова” – гр.Оряхово до площад  „Дико Илиев”, където бяха поднесени венци и цветя на монумента на Цеко Вълчев, първият Кмет на община Оряхово.

 

 

„Да събудим сетивата” – рисуване с листа в парк „Щурците” – гр.Оряхово

 

          Една от най – интересните инициативи, организирани от община Оряхово по повод празника на народните будители – бе така наречената „Да събудим сетивата”. Деца от детските градини  и училища  в гр.Оряхово, както и техните възпитатели направиха своите рисунки от есенни листа, които украсиха парк „Щурците” в гр. Оряхово в този слънчев есенен ден.

 

„С думите на гости"

По повод 1 ноември община Оряхово, чрез ИМ – гр. Оряхово организира мероприятие „С думите на гости”.

Група ученици гостуваха на Клуба на пенсионера в гр.Оряхово и в домовете на оряховчани. Децата зарадваха познатите на всички: Веска Братанова - читалищен служител, Никола Светославов - кмет на община Оряхово от 1976 до 1982г., Панка Пагелска –общински служител отдел „Култура и образование” и учителите - Пенка Тотева и Мария Дякова.  При всяко посещение Денислав Дочев, Венина Декова, Цветелина и Венелин Христови изпълниха стихове за народните будители и беше представена историята на празника. Като израз на благодарност за всеотдайния им труд, малките гостенчета поднесоха поздрав и книга за народния артист от гр.Оряхово - Андрей Чапразов, от името на Христинка Цонева, Секретар на община Оряхово.

Срещите бяха изключително вълнуващи за всички, а възрастните домакини споделиха свои интересни житейски моменти. Никола Светославов, подчерта, че будител е всеки, който прави нещо добро за обществото, а дългогодишните преподавателите – г-жа Тотева и г-жа Дякова пожелаха на децата да имат силен дух и да следват смело мечтите си.

         

Изложба „Отвъд знаците”

В Галерия „Савчеви” в гр. Оряхово бе представена поредната културна изява - Изложба „Отвъд знаците” – послание от древността. В Деня на народните будители, оряховчани се насладиха на различни исторически находки, керамични произведения, открити на различни места в България.
2017-11-02 13:54:48