Хиляди гости и стотици изпълнители на събора в Селановци

Хиляди гости и стотици изпълнители на събора в Селановци

Пъстър и изпълнен с много творчески изяви бе и тази година съборът на Селановци. Празникът, който традиционно се чества около Петковден, събра хиляди гости. Специално изработени плашила от слама указваха на двата входа на селото как се стига до сцената на площада. На центъра на селото бе направена и информационна „гугла“ от сено, където всеки получаваше информация за предстоящите културни прояви. Повече от 800 бяха изпълнителите, които представиха творчеството си в дните на събора от сряда до неделя.

За първа година във фоайето на местното читалище бе представена ретроспективната фотоизложба „Селановци-това сме ние“. В нея са включени снимки, показващи бита и живота на селановчанина. Целта й е да запази спомена от миналото и хората никога да не забравят корените си.

В Селановци се проведоха и т. нар. „Дни на производителя“, където на специално обособени шатри търговци предлагаха своя продукция. Сред по-интересните неща, които можеше да бъдат закупени бяха малиново вино, мед, керамични фигури, стоки за бита от дърво и ръчно изработени бижута. Идеята на организаторите е следващата година на събора да има и грънчарско колело, на което децата да научат за този вече позабравен занаят.

За 12-та поредна година в селото се проведе фолклорния фестивал „Кукурузени усмивки“. В него взеха участие повече от 800 човека от 48 населени места от различни краища на страната, както и 63 колектива, сред които два от Украйна и един от Бекет /Румъния/. Участниците, сред които и много деца, представиха различни песни, танци и различни по вид традиционни носии. Съставите от Украйна „Джерелъце“ и „Славяночка“ зарадваха жителите и гостите на Селановци и със самостоятелен концерт.

Хиляди се забавляваха и на няколко часов концерт на сръбския изпълнител Драган Коич-Кеба. Той покани на танц лично кметицата на селото Росица Койнова.

Народният представител Красен Кръстев и кметът на Оряхово Росен Добрев поздравиха Койнова с отличната организация на събора, пъстрата програма включена в него и успешното управление на най-голямото село в Северозапада.

 Росен Добрев награди с почетен плакет директора на   НУ „Н. Й.Вапцаров“ Петя Русинова. Тя бе отличена за това, че с работата си прославя Селановци и помага на децата с обучителни затруднения и здравословни проблеми.  

В съботната вечер за всички гости на празничната сцена в Селановци пя народната певица Ивелина Колева. В дните на събора бе представен първия CD диск „Хоро“ с произведения на Андрей Врачански, който е родом от селото. Той е творял по времето на Дико Илиев, но произведенията му остават в сянка тогава.  Сега дискът е факт с помощта на неговата внучка и синът му, който е бил диригент на плевенския военен оркестър.  Своите два авторски филми "Ромски празник" и "Малкият принц" презентира операторът  Румен  Цеков.  Културните мероприятия се разнообразяваха и от спортни изяви. Сред тях бяха международен турнир по канадска борба, състезание по класическа борба и футболни срещи. За пропусналите да посетят селановския събор местните хора обещават още по-пищна и  интересна програма догодина по същото време.
2017-10-17 14:49:55