Популяризират уникални обекти от региона

 Популяризират уникални обекти от региона

Ръководителят на АК “Калето“ инж. Димитър Павлов взе участие в дискусия на тема „Сътрудничество в областта на туризма“. Община Ботевград бе домакин на втората среща от съвместната дейност в областта на туризма между общините Етрополе, Правец, Горна Малина, Елин Пелин, Своге, Мездра, Враца и Роман.

На първата среща, проведена на 24 юли тази година бе обсъдена темата за изработването на общ регионален продукт и очертани основите за бъдещо сътрудничество между общините. Акцент на втората дискусия „Сътрудничество в областта на туризма“ бе изграждането на регионална туристическа уеб платформа и мобилно приложение. Обсъдени бяха предложения за изграждане на съвместни туристически продукти и услуги, както и определяне обхвата и идентичността на региона. Участниците подкрепиха идеята за създаване на работна група от представители на общините, които да работят по създаването на конкретни местни и унифицирани туристически продукти с цел привличане на повече посетители в населените места.

В началото на срещата кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов отбеляза, че мисията на екипа му е да развие потенциала на Ботевград като атрактивна туристическа дестинация на регионално и национално ниво. В тази връзка се извършва проучване на възможностите за предлагане на туристически продукти, които да привлекат посетители и да предоставят качествени възможности за отдих. Кметът акцентира, че успехът на начинанието е свързан със взаимодействието с добри партньори и че доброто сътрудничество е от ключова важност:

„Именно затова организираме обща среща, на която заедно да обсъдим възможностите за сътрудничество и предлагане на общи туристически продукти“, подчерта Иван Гавалюгов. Той допълни, че близостта до София и възможностите за допълване на туристическото предлагане са сред предимствата за изработване на общ регионален продукт.

Представителите на общините резюмираха основните туристически обекти и дестинации в отделните региони и създадените уеб портали и социални мрежи за популяризрането им.

 Инж. Павлов отбеляза, че най-посещаваните туристически обекти в Община Мездра са: АК “Калето“, Черепишкия манастир, природния феномен Ритлите и каменната църква „Св. Никола“. Ръководителят на АК „Калето“ отбеляза, че подобно на скалните рисунки в с. Царевец и в останалите общини има множество уникални обекти, които се нуждаят от допълнително популяризиране. Присъстващите отчетоха голямата посещаемост на местни хора и туристи на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура "Калето – Мездра“ и Националния фолклорен събор „Де е българското“. 

 
2017-10-17 13:19:28